Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

2 september 2010

Allvarligt fusk med guld i kinesiska tandkronor

 

Många kinesiska tandkronor är inte alls värda sin vikt i guld. Nyligen avslöjade den Danska Radions nyhetsmagasin 21 SÖNDAG att ett av landets största dentallaboratorier, Oversea Labs i Silkeborg, fuskar med mängden guld i sina tandkronor.

Oversea Labs levererar årligen tusentals kronor och broar till både danska och svenska tandläkare.

21 SÖNDAG beställde med hjälp av en tandläkare fem så kallade högädla kronor för att få dem testade på ett oberoende laboratorium. Enligt Oversea Labs skulle kronorna innehålla 75 % guld men testet avslöjade att guldhalten endast låg mellan 27 % och 54 %.

Utöver den låga guldhalten visade testet att tandkronorna, som till största del tillverkas i Kina, innehöll rester av nickel och bly.

En av de tandläkare som använt företagets konstruktioner är Per Rædkjær från Højbjerg Dental Center i Århus. Han har under nästan tio år köpt tandkronor från Oversea Labs.

– Jag trodde först det var en lögn. Sån´t här får bara inte hända. Detta gör naturligtvis att vi måste avbryta samarbetet och hitta andra leverantörer. Det verkar som om man inte kan lita på de specifikationer vi får, säger Per Rædkjær.

Läkemedelsmyndigheten, som har till uppgift att kontrollera tillverkare av medicintekniska produkter i Danmark – exempelvis Oversea Labs – kände inte ens till företagets existens.

Trots att Oversea Labs har levererat tusentals tandkronor till danska munnar under åren har företaget aldrig låtit registrera sin verksamhet hos Läkemedelsverket.

Flera oberoende undersökningar av importerade tandtekniska arbeten är på gång i Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev