Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Anafylaxi

9 mars 2021

Anafylaktisk chock efter rotbehandling

Biverkningsgruppen i Bergen, Norge, rapporterar att en patient har drabbats av anafylaksi i samband med en rotbehandling. Under denna behandling har olika material använts inklusive kalciumhydroxid inläggt AH Temp (Dentsply Sirona), som innehåller en förening som kallas polyetylenglykol (PEG). Hittills är det oklart vad som orsakade den allergiska reaktionen hos patienten.

Tillståndet är ovanligt, men mycket allvarligt och kan vara fatalt.

Dentsply Sirona kommenterar:

”I februari 2021 fick Dentsply Sirona information från Norska läkemedelsverket om ett fall där en patient utvecklade en allergisk reaktion i samband med en rotbehandling. Under denna behandling användes, utöver olika andra material, AH Temp kalciumhydroxid inlägg, som innehåller polyetylenglykol (PEG). Eftersom en utredning fortfarande pågår kan Dentsply Sirona för närvarande inte kommentera det specifika fallet. PEG används i en mängd olika vardagsprodukter som tandkräm, schampo, medicintekniska produkter och läkemedel. Allergiska reaktioner mot PEG beskrivs i litteraturen som sällsynta. Dentsply Sirona uttrycker sina djupaste kondoleanser till patientens familj. Vi kommer fullt ut att stödja utredningen av det tragiska dödsfallet.”

Norska Läkemedelsverket och tillverkaren har informerats om händelsen. En utredning pågår hos norska Läkemedelsverket i samarbete med Dentsply Sirona.”

Källa: Den norske tannlegeforenings Tidende

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev