Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

29 oktober 2013

Apollonia – nätverket för kvinnliga privattandläkare

Dental24: Möjligheter att utbilda sig inom odontologi finns det gott om, på olika nivåer, men som tandläkare finns det så mycket mer man kan behöva utbildning i, och stöttning och hjälp med. Där är här som nätverk och forum har en viktig roll att spela.

Olika behov kan där fångas upp, möjligheter finns att träffa likasinnade, eller tvärt om människor helt utanför egna sfären. För kvinnliga privattandläkare som ju även är egenföretagare och som befinner sig i på den vetenskapliga sidan traditionellt manligt värld finns Apollonia, som blir först ut i vår serie om nätverk.


Vad är de då som är så speciellt med Apollonia?

Jo, Apollonia är ett nätverk för landets kvinnliga privattandläkare som ger medlemmarna en arena för att utbyta erfarenheter, utveckla kontaktnät, stötta, engagera och entusiasmera varandra i yrkesrollen samtidigt som kompetensutvecklande aktiviteter görs. Förutom kompetensutveckling inom det odontologiska området satsar man även på andra sorters kompetensutveckling.
”- Ja, säger nya ordförande Monica Melen-Beijer, ”det är kombinationen som är unik. Fortbildning inom det dentala området erbjuds på många andra håll, men i Apollonia har vi ett helhetstänk utifrån den kvinnliga privattandläkarens perspektiv. Vi är ju inte bara tandläkare utan även egenföretagare, och står inför en rad olika utmaningar med ekonomi, personal, marknadsföring, stress och inte minst att få ihop egenföretagarlivet med det privata livspusslet”.

”- Arbetet som privattandläkare är verkligen utmanande och stimulerande men ibland behöver och vill man dela både det bästa och det sämsta med någon som förstår precis i vilken situation man befinner sig. Någon som är där själv, ”fortsätter Monica. ”- Det är då som Apollonia är så fantastiskt. Här finns ingen prestige, man kan ta upp små som stora saker och få goda tips och råd för andra som är eller varit i samma situation. Vi bjuder på våra kunskaper sinsemellan, sporrar varandra och letar samtidigt alltid efter nya ämnen som är aktuella för att förkovra oss i.

Sedan har vi väldigt kul tillsammans – och en lika viktig del med Apollonia är de träffar och aktiviteter vi gör bara för skojs skull.

Hur började det?

År 1996 kallades alla kvinnliga privattandläkare till mötet i Uppsala, som blev startskottet för Nätverket Apollonia. Under åren som gått hade det hänt mycket inom tandvården; fri etableringsrätt, fri prissättning, 65+ reformen, nya kundgrupper, förmånstandvård och ny tandvårdsreform m.m. Arbetssituationen och yrkesrollen var i ständig förändring och utvecklingen vilket ställde nya krav på tandläkaren.

”-Apollonia blev fristaden och mötesplatsen för kvinnor i samma eller liknande situation, och på den vägen fortsätter vi”, berättar Eira Stime, ordförande under de senaste 7 åren, ”och på den vägen fortsätter vi. Genom vår speciella arbetsmiljö, som kvinnliga chefer med oftast bara kvinnliga arbetstagare, i en mansdominerad kultur skapas ett klimat som vi ibland behöver få dela med andra kvinnor som har förståelse för just vår situation.”

Finns över hela Sverige

Nätverket Apollonia har två verksamhetsgrenar; en rikstäckande konferens och mindre lokala grupper. På konferensen varvas högaktuella odontologiska ämnen med gemenskap vilket ger en bra grund för ny kompetens. I grupperna träffas man för att umgås, utvecklas, tröstas och stöttas, inspireras och glädjas. Det finns idag 18 lokala grupper i Stockholm, Göteborg, Bohuslän, Gävle/Sandviken, Linköping, Höganäs/Helsingborg, Skövde, Örebro, Dalarna, Värmland samt en grupp för övriga landet.
Mellan träffarna fungerar webbsidan www.apollonia.nu som en kunskapskälla och även en plats och möjlighet att ventilera olika saker på.

Som medlem i Apollonia får man även tillgång till webbsidans medlemssidor där man bland annat hittar en dokumentbank med mallar för bl.a. kursintyg, tjänstgöringsbetyg, medlemsregister, reseräkning, mötesprotokoll etc.
Medlemsavgiften är 150 kr/år och serviceavgiften 700 kr/år.

Nästa års aktiviteter är redan under planering

Med stor entusiasm och god framförhållning har man redan börjat planera nästa års konferens som går av stapeln den 19-21 september i Tällberg, Dalarna. Önskemål har kommit att man tar upp ämnen som ergonomi, estetik och stress, vi får se var det landar.
”- Men den sak som vi önskar oss allra mest inom Apollonia inför framtiden är att ännu fler får ta del av vårt nätverk och blir medlemmar”, avslutar Monica Melen-Beijer, ”så jag önskar alla intresserade hjärtligt välkomna att ta kontakt med oss”.

Vill du veta mer om Apollonia – gå in på www.apollonia.nu

 

Text:  Bodil B. Czarnecki, frilansskribent Miliax, bodil@miliax.se

 

 

——————-
Vilka andra nätverk finns för oss inom tandvården?
Hör av dig till mig via mejl på info@dental24.se om de formella och informella nätverk och forum som finns för tandläkare, tandsköterskor, tandhygienister, tandtekniker.

Eller är det kanske så att det saknas forum för att ta upp vissa frågor? Vilka frågor är det i så fall? Berätta så för vi upp diskussionen på agendan för att hitta en lösning.

/Dental24

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev