Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Partnersamarbete

Sälja klinik

13 februari 2023

Att sälja kliniken: Tjänar du verkligen på det?

Många tandläkare med egen praktik går idag och funderar på att sälja till en av de nya kedjorna. Varför? En stor orsak är pengar. Det går många rykten om fantastiska anbud och snabba pengar.

När man tittar närmare på många anbud, blir det inte mycket extra pengar i det långa loppet. I många fall rör det sig om ungefär samma pengar som man skulle få om man jobbade kvar och gjorde en lyckad försäljning på egen hand.

Henrik Bergehäger, VD för redovisningsföretaget Preventum

Något frankt uttryckt, får du pengarna tidigare, det är det enda. Men på köpet mister du mycket av din frihet.

– Får du tio miljoner idag, så tänker du inte på att du kan få 12 miljoner i morgon, säger Henrik Bergehäger, VD för redovisningsföretaget Preventum.

Det är en tandläkare, hans eller hennes patienter och utrustning som kedjan köper. Kravet är därför att tandläkaren måste jobba kvar i kanske tre år. Köpesumman är, något förenklat, en ersättning för de närmaste årens utdelning. Det betyder inte nödvändigtvis att affären är bra. Allt beror på vilket avtal tandläkaren lyckats förhandla fram. Det många inte inser är att man måste vara minst lika effektiv som man var som egen.

– Tandläkaren själv är den viktigaste tillgången i bolaget, förklarar Bergehäger.

– En tandläkare har arbetat upp ett rykte under flera år, med goda kontakter till sina patienter. Han lyckades med det, för att han kunde göra det lilla extra. Han eller hon kunde vara flexibel och ha en nära relation till sina patienter. Detta blir mycket svårare när man går upp i en kedja.

Investerare har inget jätteintresse av tandvård. De nya ägarna är ekonomer, tänker ekonomiskt, och har inte tandläkarens yrkeskänsla. Ett litet exempel är centrala upphandlingar som inte tillåter att klinikerna väljer eget material.

– Som f.d. ägare har du ingen chans att påverka efter du sålt. Du blir en vanlig anställd, med många skyldigheter och inte många rättigheter, betonar Bergehäger.

Om man som tandläkare vill gå i pension tidigare, så kan försäljningen till kedjan vara lyckad. De som ser slutet på sin yrkeskarriär får en summa pengar och slipper kanske en del rutiner. Men för en yngre förmåga är det ofta inte någon god affär.

 

Går du i säljtankar? Kontakta oss på Preventum.
Vi kan ge dig fullständig redovisningsservice. Och du behåller ditt oberoende.


 

 

PREVENTUM

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev