Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

yrkestitel

25 oktober 2022

Även Unionen ställer sig bakom kravet för en skyddad yrkestitel för tandsköterskor

Unionen har beslutat att ställa sig bakom kravet på att tandsköterskor ska få en skyddad titel.

– Det gläder oss att förbundet ställt sig bakom kravet. En skyddad yrkestitel innebär en kvalitetssäkring av yrket, det är viktigt inte minst för patientsäkerheten, säger Anne Karlsson, tandsköterska och ordförande Unionens branschdelegation Tandvård.

I dag krävs ingen särskild utbildning för att få använda titeln tandsköterska. Det gör att tandläkarmottagningar kan ta in personal och kalla dem för tandsköterskor, trots att de inte har någon formell utbildning.

– Den som besöker tandläkaren ska känna sig trygg med att tandsköterskan har utbildning i hygienrutiner och smittskydd, säger Anne Karlsson.

Den som vill utbilda sig till tandsköterska går en YH-utbildning som är 1,5 år lång.

– Vi som har utbildat oss konkurrerar med de utan en relevant utbildning. Tyvärr känner många att lönerna hålls nere när arbetsgivaren kan ta in vem som helst. Med en skyddad titel behöver vi inte heller oroa oss för att outbildad personal gör vårt jobb för en lägre lön, säger Anne Karlsson.

Unionen organiserar 2500 privatanställda tandsköterskor. Tandsköterskorna har bildat Privata Tandvårdsanställdas Samverkansgrupp (PTS), som länge drivit kravet för en skyddad yrkestitel för tandsköterskor. Tandsköterskestudenter som är medlemmar i Unionen har genomfört en namninsamling för skyddad yrkestitel och nu har hela förbundet beslutat att ställa sig bakom tandsköterskornas krav.

Även fackförbundet Vision som organiserar offentligt anställda tandsköterskor och Tandsköterskeförbundet har ställt sig bakom kravet (se nedan).

Källa: Unionen

 

Relaterat:

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev