Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Axel Johnsons investeringsbolag Novax blir storägare i Aqua Dental

Axel Johnson-gruppens Novax investerar i Aqua Dental och blir därmed en stor minoritetsägare i det entreprenörsdrivna bolaget. På sex år har tandvårdskedjan Aqua Dental vuxit från 27 medarbetare till över 400. Investeringen lägger grunden för en ny fas i företagets tillväxtresa, där syftet är att driva utvecklingen av kvalitet och patientupplevelse inom svensk tandhälsa.

Aqua Dental växte under 2020 snabbare än den övriga tandvårdsmarknaden och omsättningen passerade 300 miljoner kronor. Detta trots att 2020 var ett år då var tredje tandvårdsbesök i landet ställdes in. De senaste fem åren har Aqua Dental vuxit överlägset snabbast av alla etablerade tandvårdsaktörer på den svenska marknaden, en tillväxt som huvudsakligen har varit organisk.

–Aqua Dental är en juvel bland svenska tillväxtbolag inom hälsa och har en perfekt passform för oss utifrån Novax fokus på hälsoområdet och vilja att kombinera affärs- och samhällsnytta. Aqua Dentals grundare, ledningsgrupp och huvudägare har med konsekvent fokus på vårdkvalitet visat en fantastisk förmåga att växa och attrahera samt utveckla kompetent och högspecialiserad personal. Vi delar helt bolagets fokus på kvalitet i tandvårdserbjudande och patientomhändertagande. Vi är övertygade om att just vårdkvalitet i kombination med ett modernt och tryggt patientbemötande är nyckeln till fortsatt tillväxt. En huvuduppgift framåt är att nå de svenskar som i dag är minst benägna att regelbundet besöka tandläkare, vilket skulle ge stora positiva effekter för både folkhälsa och samhällsekonomi säger Josef Bexell, sektoransvarig på Novax.

Novax investerar primärt i entreprenörsdrivna tillväxtbolag i fokussektorerna Hälsa & Friskvård, Teknisk säkerhet, Framtidens mat och Digital infrastruktur för retail. Bland Novax bolag återfinns såväl marknadsledare som utmanare, och den gemensamma nämnaren är deras ambition att växa, driva innovation, förbättra kundupplevelsen och samtidigt bidra till ett bättre samhälle. De senaste åren har Novax ökat sitt fokus på preventiva och hälsofrämjande tjänster, med ambitionen att på ett resurseffektivt sätt hjälpa fler människor till en bättre hälsa.

–Vi har varit uppvaktade av investerare under lång tid, men har varit angelägna att hitta en partner som verkligen kan bidra med både kunskap, långsiktighet och en värderingsmässig samsyn. Novax har framgångsrikt byggt ett antal rikstäckande kedjor, ofta i partnerskap med grundare och entreprenörer. Med Novax och Axel Johnson-gruppen i ryggen har vi en långsiktig tillväxtpartner som helt delar vår vision, våra värderingar och vår fokus på kvalitet. Vi håller på att utveckla den svenska tandvården i grunden, säger Rikard Virta, medgrundare och huvudägare av Aqua Dental.

Aqua Dental är fokuserat på de svenska storstadsområdena och har i dag ett större antal kliniker i Stockholm och Göteborg. Samtidigt pågår inom verksamheten ett antal större nya innovations- och affärsutvecklingsprojekt.

–Sverige har redan i dag en stark ställning inom tandhälsa i internationell jämförelse. Vi är skickliga på forskning och utveckling och har massvis av duktiga tandläkare. Samtidigt finns stora strukturella problem inom tandvården. Vi vill, med våra starka och långsiktiga ägare i ryggen, ta fasta på det fina arv som finns i Sverige och utveckla en tandvård i absolut världsklass. En del av det är att se till att en god tandhälsa kommer så många som möjligt till del. Ett vanligt år går bara drygt hälften av svenskarna till tandvården, den siffran är alldeles för låg, säger Henrik Augustsson, vd för Aqua Dental.

Om Aqua Dental: På sex år har Aqua Dental växt från 27 anställda till över 400 medarbetare och är därmed en av landets största och snabbast växande tandvårdskedjor. Företaget har som målsättning att genom tillgänglighet, passion och kvalitet erbjuda Sveriges bästa och tryggaste tandvård. Aqua Dental investerar mycket i innovation och utveckling, med syftet att en god tandhälsa ska komma så många som möjligt till del. Man blev även först i landet med att erbjuda digitala tandläkarbesök.

www.aquadental.se

Om Novax: Novax är Axel Johnsons investeringsbolag och en långsiktig och aktiv partner för tillväxtbolag. Genom att investera i, stötta och utveckla små och medelstora företag är vi med och bygger framgångsrika bolag och framtida ben för Axel Johnson. Novax arbetar med fyra huvudsakliga fokussektorer: Hälsa & Friskvård, Teknisk säkerhet, Framtidens mat, samt Digital infrastruktur för retail. Novax investeringar inkluderar bland annat ApoEx, Apohem, Bruce, Datema, Filippa K, Hedvig, Matsmart, Personalkollen, Prolupin, RCO, STC och Voyado.

www.novax.se

Källa: Aqua Dental

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev