Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Baltzar – digital klinik som sätter teamet främst

Baltzar Tandvård i Malmö satsade tidigt på digitala behandlingsmetoder. Idag skördar de frukterna av satsningen.
– Vår till 99 procent digitala klinik har kraftigt kortat ned behandlingstiderna för våra patienter, säger specialisttandläkare Arman Ameri.

Baltzar tandvård– som tagit namnet av gatuadressen Baltzarsgatan i Malmö – leds av tre protetiskt intresserade tandläkare: Arman Ameri, Michael Braian och Filip Rebelo Dessborn. Alla med ett tydligt intresse för digital tandvård.

– Vi började arbeta med digital tandvård tidigt. Vi är alla ganska teknikglada, och tycker om att arbeta med den här typen av verktyg, säger Ameri.

Baltzars digitala flöde startar så fort patienten kommer in på kliniken. I utredningsstadiet digitaliseras patienten i hög utsträckning genom att man samlar in alla underlag. Det innefattar fotografier, röntgen samt intraorala avtryck. Dessa underlättar kommunikationen med patienten, laboratoriet och dokumenterar även hela behandlingens gång från start till slut.

 Vi får idag in all denna information i ett och samma medium – datorn framför oss! Nu kan vi planera och kommunicera detta med patienten. Så var det ju inte tidigare. Bilderna kunde vara på en plats, modellerna och konstruktionerna kanske fanns på labbet och röntgenbilderna någon annanstans. Det var svårt att få ett samlat intryck.

Ersättningar till patienten utan väntan

En protetisk behandling resulterar ofta i någon typ av ersättning åt patienten. Med ett eget labb på kliniken, framställs allt – provisorium, prototyper, färdiga ersättningar – som kan lämnas ut till patienten.

 Vi kan skräddarsy våra behandlingar bättre då vi designar, utvärderar och framställer samtliga ersättningar åt våra patienter med hjälp av de digitala verktyg som vi idag har. Dessa innefattar intra orala scanners, 3D-printers och Cad/Cam mjukvaror. Så det har blivit mycket fler arbetsmoment under en arbetsdag, jämfört med tidigare.

Klinikens digitala protokoll gör att de snabbare kan ta emot och behandla patienter. Då postgången är eliminerad och allt finns under ett tak flyter behandlingarna på snabbare.

– Patienterna upplever behandlingen som mycket behagligare. Allt är samlat på samma ställe och färre personer är inblandade. Det gör det mycket lättare att kommunicera med patienten, som ju har önskemål. Vi kan lättare ta ansvar för resultatet, eftersom vi äger processen.

Kontrollen är fördelen

Det digitala flödet innebär ett totalt paradigmskifte. Allting ändras, och det mesta till det bättre. Den kanske främsta fördelen är kontrollen över processen, anser Ameri:

– Komplikationer uppstår ibland, tyvärr. Då måste man kunna felsöka. I det analoga flödet var det väldigt svårt och tidskrävande. I det digitala flödet finns allting samlat. Vi har tredimensionella modeller på tänderna, innan och efter behandling och vi har tredimensionella bilder på varje steg i behandlingen. Spårbarheten och felsökningsvägarna är oändliga.

Tandslitage behandlas bättre

En grupp av patienter som blivit betydligt lättare att behandla är de med omfattande tandslitage.

– Det här är patienter som kan kräva ganska omfattande och tidskrävande behandlingar. Med hjälp av den digitala tekniken, tycker jag mig se många fördelar. Man kan påskynda behandlingen, analysera bättre och minska komplikationer.

– Idag har vi patienter som kanske måste åka en timme eller två, för att komma till oss. Då blir det extra viktigt att kunna effektivisera och korta ned vårdtiden så mycket som möjligt.


Patient med omfattande tandslitage som är behandlad med hjälp av digital planering samt framställning av de slutliga tandersättningarna på Baltzar tandvård, ett flöde som ger förbättrad kvalité samt träffsäkert behandlingsresultat

Teamet den verkliga styrkan

Med sina digitala arbetsprocesser, hoppas Baltzar tandvård kunna nå ut till fler remittenter och därmed hjälpa till att minska köerna till specialisttandvård.

– Baltzar Tandvård är ett team. Om en klinik bara hänger på en person, är den inte mycket till resurs. Vi har specialistkompetens, och vi är ett team. En enda patient kan ibland behöva någonstans mellan 20 och 40 timmars behandling. Det gäller att vara ett bra team för att kunna hantera det.


Från vänster: Filip Rebelo Dessborn, Arman Ameri och Michael Braian

FAKTA BALTZAR TANDVÅRD

Baltzar tandvård startades av grundarna Arman Ameri och Michael Braian 2015.

Kliniken ligger centralt placerad i Malmö med gångavstånd från centralstationen.

På Baltzar tandvård arbetar idag totalt tre tandläkare, två tandhygienister samt en tandsköterska.

Kliniken agerar idag i huvudsak som specialistklinik där remisser tas emot för patienter som är i behov av bettrehabilitering i olika omfattningar.

Baltzar tandvård är idag en av Sveriges mest ledande kliniker i arbete med digital tandvård och samarbetar med ett flertal företag inom industrin som driver utvecklingen och framställning av intra orala scanners samt 3D-printers för dentalt bruk.

På kliniken bedrivs även vidareutbildning för tandläkare som önskar fördjupa sina kunskaper inom protetisk och digital tandvård.

Källa: Baltzar tandvård

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev