Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

13 januari 2010

Barn slipper betalningsansvar för vård

Efter den 1 juni 2010 kan barn under 18 år aldrig få betalningsanmärkningar för vård och tandvård. I morgon tar regeringen beslutet som räddar många unga vuxna från att behöva starta vuxenlivet som skuldsatta.

Den nya lagen säger att det bara är vårdnadshavaren som kan bli skyldig för patientvård. Landstingen kan alltså inte längre skuldsätta barn för vårdavgifter som deras föräldrar inte har betalat.

– Från den första juni ska det inte längre vara möjligt att lägga avgifter för kostnader i vården på barn, utan det är vårdnadshavarna som ska betala patientavgifter och sådana avgifter som kan hänga samman med att man uteblivit från ett besök i vården, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

I dag beräknas ca 12 000 barn ha vårdskulder till landstingen som de kan krävas på när de blir myndiga. Den nya lagen gäller inte dem, utan de riskerar fortfarande att få betalningsanmärkningar. Det upprör bland andra Barnombudsmannen, Fredrik Malmberg.

– Där är det viktigt att landstingen, som äger skulderna, avskriver dem så att barnen som redan är skuldsatta slipper skulderna, säger han till Ekot.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev