Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Partnersamarbete

SKALFASADER

3 augusti 2023

Behandla patienter med ultratunna skalfasader av zirkoniumdioxid

Dr Francisco García Torres och två av hans patienter berättar om sina personliga erfarenheter.

Francisco García Torres, DDS Professor i programmet för protetik och implantologi Universidad De La Salle Bajio, León (Mexiko)

”I mitt dagliga arbete använder jag vanligtvis minimalinvasiva alternativ. Prettau® Skin® passar perfekt eftersom det ger mig möjlighet att utföra konservativa restaurationer enligt konceptet vidhäftning. Prettau® Skin® är ett mycket mångsidigt alternativ för restaurering och utmärkt för patienter med olika restaurationsbehov, eftersom pålitliga funktionella och estetiska resultat alltid uppnås. Den här tekniken har bidragit till att förbättra mina patienters självkänsla och uppfylla deras huvudsakliga behov när det gäller materialstyrka, estetik, hög kvalitet och god anpassning.

Samarbetet med tandteknikern är en viktig del av arbetsflödet för Prettau® Skin®. Tandteknikern visste exakt hur parametrarna skulle justeras i programvaran och – det viktigaste – hur materialet skulle hanteras på rätt sätt under arbetsprocessen i laboratoriet. Ur ett rent kliniskt perspektiv uppskattar jag att arbeta med Prettau® Skin® för dess enkla reproduktion och möjligheten att arbeta digitalt. En betydande fördel är att materialet vid en konservativ behandling, även vid en minsta tjocklek på 0,2 mm, fortfarande visar brottfasthet, hög grad av estetik och medger implementation av en pålitlig bondingteknik mot substratet. Genom att följa lämpliga bondingprotokoll som har finjusterats av tillverkaren (Zirkonzahn) är Prettau® Skin® helt säkert att cementera på tandsubstans.”

Patient 1 

”Tidigare undvek jag alltid att gå till tandläkaren eftersom jag brukade känna mig väldigt obekväm. Men på grund av en olycka när jag var runt 12 år gammal förlorade jag hälften av en framtand, vilket krävde att området behandlades. Då sa tandläkaren att den enda möjliga behandlingen var en plastfyllning. Tyvärr var detta inte någon särskilt estetisk lösning. Min plasttand blev mörkare och mörkare med tiden och med åren har den behövt bytas ut flera gånger. Senast ersattes den av en skalfasad utan slipning (non-prep), vilket var bättre, men jag var ändå inte helt övertygad. Jag var trött på att inte kunna skratta. Så jag bestämde mig för att gå till tandläkaren igen, som tillsammans med tandteknikern föreslog en ny behandling med Prettau® Skin®. De förklarade att lite eller nästan ingenting skulle behövas ta bort från min naturliga tand. Dessutom fick jag information om att skalfasaden, tack vare materialets höga hållfasthet, skulle fungera som ett skydd och stabilisera min naturliga tand. Jag var lite rädd och orolig för smärta eftersom min frakturerade tand alltid varit lite känslig. Men jag blev väldigt lättad under behandlingen. Ingreppet var snabbt och enkelt och jag fick kontinuerligt information om vad som hände. När det gäller slutresultatet är jag definitivt nöjd. Jag trodde att det skulle vara svårt att få till rätt tandfärg eftersom den gamla skalfasaden alltid varit lite mörkare och övergången till den naturliga tanden ibland var synlig. Nu ser jag ingen skillnad mellan de nya skalfasaden och den naturliga tanden. De ändringar som gjordes var små, men resultatet är imponerande. Jag är väldigt stolt över mitt nya leende. Nu skrattar jag utan att tänka på det och har en positiv inställning till livet, vilket påverkar min allmänna hälsa och mina relationer positivt.”

Patient 2

”Appliceringen av skalfasader är den viktigaste behandlingen jag någonsin genomgått hos tandläkaren. Jag var ganska rädd och trodde att det skulle vara smärtsamt, men det som övertygade mig att genomgå behandlingen var tanken på en rak och ny tand. Jag har helnöjd med den snabba behandlingen, och nu kan jag verkligen le och skratta när jag är bland människor. En släkting till mig är tandläkare, och när jag träffade honom för första gången efter behandlingen var han imponerad av det snygga arbetet. Jag blev jätteglad att höra det från en annan tandläkare!”

Vill veta mer om Prettau® Skin®, klicka här

Källa: Zirkonzahn

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev