Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Personnytt

27 oktober 2011

Bertil Eklund, ny hedersdoktor vid Odontologiska fakulteten i Malmö

Styrelseordförande för TePe, Bertil Eklund utses till hedersdoktor vid Odontologiska fakulteten på Malmö högskola. Bertil hedras för sitt långvariga engagemang i odontologisk forskning och för sin betydelse för forskningen vid Odontologiska fakulteten.

Bertil har sedan 1970-talet varit med om att utveckla TePe från ett företag som säljer askar med tandstickor till ett storföretag som omsätter över 300 miljoner kronor. TePe producerar Sveriges mest sålda tandborste och säljer med stor framgång mellanrumsborstar över hela världen.

Grattis! Vad betyder det att bli utsedd till hedersdoktor?
– Tack! Det är mycket trevligt och en stor ära att få ta emot en sådan utmärkelse. Det är nästan så man undrar om man är värdig då jag vet att en hedersdoktorstitel inte tilldelas lättvindigt. Det är också väldigt betydelsefullt för mig eftersom vi under lång tid har haft ett fint och givande samarbete med Tandvårdshögskolan i Malmö.

Vad betyder det att hedras av just Malmö högskola?
– Först och främst har ju vår verksamhet en väldigt stark anknytning till staden Malmö. Min far, Henning Eklund, som grundade TePe 1965, utvecklade företagets första tandsticka i samverkan med medarbetare på Tandvårdshögskolan och under årens lopp har detta samarbete utvecklats. För mig personligen har detta bidragit till att jag har lärt känna många av fakultetens medarbetare genom åren – vilket har varit väldigt givande.

Hur ser du på betydelsen av samverkan mellan näringsliv och högskola?
– Det finns, som sagt, en lång tradition av samverkan mellan TePe AB och Tandvårdshögskolan. I vår strävan att utveckla nya och förbättrade produkter så hämtar vi gärna råd och synpunkter från vetenskapen – inte sällan i form av forskare från Tandvårdshögskolan. Vi medverkar också genom att försöka stödja forskningen med särskild inriktning mot preventiv tandvård genom det s.k. TePe-stipendiet som delas ut till unga forskare varje år. En modell för samverkan som jag tror alla tjänar på.

Utöver att bli Hedersdoktor vid Odontologiska fakulteten på Malmö högskola har Bertil Eklund också utsetts till Årets Företagare i Malmö 2008 och förra året mottog han Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj.

Text: Daniel Bengmark

Källa: Malmö högskola

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev