Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Mässa

21 mars 2023

Besök på IDS mässan i Köln i mars 2023 

Här berättar Dental24s gästskribent, tandläkare Clas Oscarsson, om sitt besök på denna jättemässa för tandvårdsfolk.

WOW, vad stort!

120 000 mässbesökare från i princip hela världen,1 788 utställare, 180 000 kvm utställningsyta att jämföra med senaste mässan i Sverige; 160 utställare, 9 738 besök och 5 000 kvm utställningsyta.

De som varit på IDS tidigare innan pandemin sa att det ändå kändes mindre än vanligt.

Några ord som sammanfattar mässan är nog DIGITALT, implantatsystem, scanners, 3D-printers, millingmachines och clearaligners.

På mina 3 dagar försökte jag ha någon slags struktur och besöka samtliga bås, åtminstone visuellt. Några inbokade besök för saker som jag var intresserad av men i övrigt bockade jag av alla 12 mässhallar en efter en och 55 000 steg senare hade jag lyckats förstå varför besök på hotellets gym inte behövdes så ofta. Som tur var det lite uppdelat, d.v.s. tandvårdsprodukter i en egen mässhall, rena tandtekniska maskiner i en egen hall, o.s.v.

Som tandläkare kanske inte denna mässa är högprioriterad men jag förstår att man som tandtekniker uppskattar IDS mycket mer.

De stora dentalbolagen var givetvis representerade med stora montrar och de traditionella produkterna som kanske inte avvek så mycket från det vi är vana vid. Jag kanske saknade lite av klinikinredning m.m och lite nya häftiga produkter för att göra kliniken tip-top. Kanske mest för att jag gillar just detta med inredning?

Liksom vår svenska mässa är det givetvis en träffpunkt för kollegor och nätverkande som är intressant förutom alla nya produkter och nytänkande. Varje kväll var fyllda med middagar och fester från mängder av bolag och värst var nog Ivoclar som satsade 1 miljon euro på en jättefest med mat, dryck och live-band under mässans alla 5 dagar. Jag har kommit till en ålder när det blir alltför jobbigt att springa på alla arrangemang och uppskattar mer tidiga mornar och att vara först på plats innan alla partynissar vaknar upp och köar vid mässingången. Man hinner dessutom mycket mer på mässan då och får möjlighet att prata med de utställare man vill prata med.

Nå, vad tycker jag var spännande på mässan?

En intressant sak var företaget Lithoz som gör en 3D-printer i samarbete med Ivoclar som kan printa ut supertunna fasader i Lithiumdisilikat på 0,2mm.

En annan sak som tilltalar mig mycket är hur man nu kan få ihop scanning av munnen, ansiktet, foton och käkledsrörelser och mer eller mindre få en ”levande” patient för tandläkaren och tandteknikern att jobba på.

Där fanns också flera andra intressanta leverantörer som jag idag jobbar med. T.ex. TRIOS-Modjaw and Dental System integration, Exocad, Invisalign Smile Architect m.fl.

Jag minns faktiskt ett möte i Milano 2017 med EAED där man presenterade ett liknande framtidsscenarium med hjälp av Hologram. Framtiden är spännande och vi gör och har saker idag som vi för 20 år sedan hade skrattat åt som fåniga fantasier.

Var det något dåligt på IDS?

Ja, i mitt tycke för stort och med tanke på den mängd människor som passerade mässhallarna varje dag så fanns de dåligt med ställen att sitta ned för mat och dryck för lite kontemplation, och dessutom dåligt organiserat.

För Er som inte varit på IDS så är det definitivt värt ett besök nästa gång 2025.

Text & bild: Clas Oscarsson – Aquadental

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev