Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Arbetsmiljö

12 april 2021

BioCentric Lighting hjälper tandtekniker att arbeta och må bättre

Det tandtekniska laboratoriet Cosmodent AB bestämde sig mitt under pandemin för att investera i ett nytt ljussystem, BioCentric Lighting från Lundaföretaget BrainLit. BioCentriskt ljus gör det nogsamma arbetet att färdigställa kronor, fasader och implantat än lättare, samtidigt som personalen mår bättre eftersom systemet återskapar det naturliga dagsljusets variation, styrka och kvalitet inomhus.

Varje år färdigställer vd Przemek Seweryniak och hans personal över 10.000 implantat, kronor och fasader till kunder i Sverige och i 16 andra länder. Varje produkt görs klar för hand, så att färgerna och passformen matchar perfekt till patientens övriga tänder. Det ställer mycket höga krav på tandteknikerna – och på deras arbetsmiljö.

– Jag hade letat efter bättre belysning ett bra tag och ville gå över till LED-ljus för att spara energi. Men ingen kunde leverera så högt CRI-värde som vi behövde till arbetet. Då läste jag om BrainLit i tidningen Galore och bokade ett möte med dem. Det kändes som en riktigt genomtänkt produkt från ett lokalt svenskt företag, berättar Przemek Seweryniak.

BrainLit grundades av Tord Wingren, en av Bluetooths skapare, med visionen att återskapa det naturliga ljusets kvalitet, dynamik och styrka. Att arbeta inomhus påverkar människors hälsa negativt, eftersom vår dygnsrytm synkroniseras av naturligt ljus. Avsaknad av ett över dagen skiftande ljus av rätt kvalitet gör bland annat att sömnen blir sämre, vilket i sin tur kan orsaka en lång rad allvarliga hälsotillstånd.

BrainLits lösning BioCentric Lighting används i dag över hela världen, såsom på neonatalavdelningen på Helsingborgs sjukhus, där för tidigt födda barn och deras oroliga föräldrar får hjälp av ljuset, bland elitidrottslag, i kontrollrum för kritiska verksamheter, i kontorsmiljöer och även på det svenska konsulatet i Hong Kong. Men installationen hos Cosmodent var den första på ett tandtekniskt laboratorium, en marknad som BrainLits vd Niclas Möttus Olsson ser som perfekt för BioCentric Lighting.

– Cosmodent utnyttjar verkligen systemet på alla sätt. Arbetet blir lättare för personalen för att de ser bättre, deras hälsa blir bättre då deras dygnsrytm inte längre störs av det onaturliga ljus som finns på nästan alla arbetsplatser idag och företaget kan spara pengar på elräkningen jämfört med sina nuvarande energislukande lysrör. Alla former av tandvård, och all annan hälsovård, har mycket av vinna på att använda BioCentric Lighting, säger Niclas Möttus Olsson.

Mycket riktigt märkte Przemek Seweryniak skillnad så fort han fick den första elräkningen efter att de gamla lysrören bytts ut. Men den största skillnaden märks i själva arbetet.


Tandtekniker Przemek Seweryniak på Cosmodent

– Nu får vi inga skuggor som stör när vi arbetar med penslar och 3D-färger med ett par hundra my i tjocklek för varje lager, vi får väldigt mycket ljus utan att bli torra i ögonen. Och det är väldigt skönt att få en dygnsrytm i harmoni där man kan varva upp på morgonen och bli lugnare när man kommer hem i stället för att som tidigare känna sig uppstressad.

Om han sover bättre efter att Cosmodent installerade BioCentric Lighting kan han däremot inte svara på.

–Nej, jag har en nyfödd hemma så det kan jag inte uttala mig om, skrattar Przemek Seweryniak.

Källa: BrainLit

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev