Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

2 november 2009

Bli en bra chef – det lönar sig!

Vill du ha friska och välmående medarbetare ? bli en bra chef! Anna Nyberg, med dr Karolinska Institutet, visar i en avhandling att risken för hjärtinfarkt ökar bland medarbetare som tycker att de har en dålig chef. Här är råden som hjälper dig bli en bra chef.

Som privatpraktiserande tandläkare ska man klara allt – behandla patienter, rapportera till Försäkringskassan, sälja, marknadsföra, bokföra och dessutom leda sin personal. Och just det sista kan visa sig vara avgörande för din kliniks framtid.

Sjukfrånvaron sjunker och medarbetarnas hälsa blir nämligen bättre om medarbetarna trivs med dig som chef. Det visar en doktorsavhandling från Karolinska Institutet. Forskarna har jämfört anställdas självrapporterade stress, hälsa, sjukfrånvaro, sjuknärvaro och emotionella utmattning med hur de uppfattat sina chefer: Är chefen  inspirerande, stödjande, bra på att delegera eller är auktoritär, oärlig och undviker kontakt.

Medarbetare som upplevde sina chefer som inspirerande, positiva och entusiastiska hade genomgående lägre sjukfrånvaro ? oavsett hur deras egen hälsa såg ut i övrigt.

– Resultaten blev detsamma för stora och små företag, säger med dr Anna Nyberg på institutionen för folkhälsovetenskap, Karolinska Institutet.

Hur blir man då en bra chef? Här är fem råd som stärker dig som ledare:

  1. Informera! Berätta allt som berör dina medarbetare. Tro inte att alla känner till allt som händer bara för att det är en lite organisation.
  2. Uppmuntra! En chef som visar sin uppskattning får snart medarbetare som gärna ger det där lilla extra i hopp om att bli ännu mera sedd.
  3. Lyssna! Även om det är du som är chef, bör du vara lyhörd för dina medarbetares synpunkter. Du kommer att få massor av tips som driver verksamheten framåt.
  4. Stäm av! Berätta om dina mål och kvalitetskrav och stäm av medarbetarnas resultat. Resultatet blir att personalen förstår varför du måste ta vissa beslut.
  5. Samtala! Håll en öppen dialog. Sitt med på fikarasterna ? men kanske inte varje dag, folk måste ju få tid att skvallra lite om chefen också. Fråga hur folk mår och lyssna på svaren.

Avhandlingsarbetet har finansierats av FAS.

Länk till avhandlingen

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev