Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Smile Design

27 september 2017

”Bli inte fastlåst i varken digital eller analog tandvård”

Så säger den rumänske virtuosen i kosmetisk tandvård, tandläkare Florin Cofar, som är huvudföreläsare på SADC:s höstkurs.

En ny era har inletts i tandvården. Digitala verktyg ger tandläkare och tandtekniker möjligheter som saknar motstycke. Data kan idag användas, återanvändas, processas och återprocessas. Men, det betyder inte att vi bör ha blind förtröstan till det digitala enbart, säger Sverigeaktuelle kosmetiskt inriktade tandläkaren Dr Florin Cofar:

– All digital kunskap kommer från det analoga. Så det är viktigt att vara öppen inför bägge världarna. Vi måste se till vilka processer som är bäst. Trots att vi bedriver digital tandvård, avvisar vi aldrig analog tandvård.

Dr Florin Cofar

Videofilm bygger relationer med patienter

Video och videopresentationer spelar en stor roll i Dr Cofars behandlingar. Dr Cofar förekommer i flera uppskattade videoklipp som finns på nätet. Han använder även videoteknik för att bygga relationer med patienter.

– Det är en immateriell service som vi förser våra kunder med: Löftet om ett bättre liv. Tyvärr är tandvård förknippad med oro, ängslan och negativitet för patienten. Det måste vi handskas med. Dessutom kostar processen mycket pengar för patienten. Därför tror jag att de uppskattar det.

En populär metod är video mock-up i split screen. Patienten ser sina nuvarande tänder och de framtida samtidigt. De sistnämnda tillverkas i 3D-skrivare och appliceras på patienten. Patienten upplever ett ”före och efter” innan behandlingen har inletts.

– Jag tror att vi tandläkare lurar oss själva i att tro att patienten förstår behandlingens tekniska detaljer, vilket de inte gör. När vi ändrar fokus och visar hur mycket bättre deras liv blir, blir behandlingsprocessen mer meningsfull. Jag menar, vem bryr sig om vilka tekniska processer som äger rum i våra smartphones?

Utgår från matematik

Matematik spelar en stor roll i Dr Cofars behandlingsfilosofi. Som student var han något av ett underbarn i matematik. Han miste dock sin motivation och bytte yrkesbana. Idag använder han matematiken för att fånga in skönhet och estetik, lagra den och reproducera den.

– Estetikens innersta väsen är form, form är geometri och geometri är matematik.

 

FAKTA:
Dr Florin Cofar föreläser om Digital Smile Design och driver företaget DentCof, med säte i Rumänien. Han är utbildad vid Victor Babes Universitet i Rumänien och på Harvard Business School.

 

Dr Cofar gästar Sverige som föreläsare på SACD:s höstkurs i Malmö 12 – 14 oktober.

Läs mer om SACD:s höstkurs

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev