Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Omvärld

1 juli 2010

Boktips

1. I Sherlock Holmes fotspår!
Evidensbaserad medicin i Sherlock Holmes fotspår” av Jörgen Nordenström, 2007

2. MI – Motiverande samtal i tandvården
– praktisk handbok för tandvården
Av Barbro Holm Ivarsson, Karin Sjögren

3. Kokain
– drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman
av Lasse Wierup och Erik de la Reguera

4. Morberg grillar
av Per Morberg

5. Hypnotisören
Kriminalroman

6. Få det gjort! – Svart bälte i vardagseffektivitet
av David Allen

MI – Motiverande samtal i tandvården

boktips mi– praktisk handbok för tandvården
Av Barbro Holm Ivarsson, Karin Sjögren

Motiverande samtal (MI) är en samtalsmetod som utvecklats för att stimulera en annan person att förändra ett beteende och används på hela livsstilsområdet. Den här boken handlar om hur du som arbetar i tandvården kan samtala med dina patienter för att öka deras eget ansvar för sin hälsa. Den innehåller många exempel på MI-samtal om t ex karies, tandlossning, munhygien, matvanor och tobaksbruk. Boken vänder sig till profylaxtandsköterskor, tandhygienister, tandläkare med flera.

Den 23-årige killen med fjorton karierade tänder som lever på cola – hur hänger hans tandsjukdom ihop med hans beteende? När han får bli experten på sitt liv och vi frågar: Hur ser du själv på möjligheten att göra något åt cola-drickandet? Först då kan vi tillsammans närma oss lösningen på hans problem.

Bokens författare har båda stor erfarenhet av motiverande samtal som utbildare, behandlare och skribenter: Barbro Holm Ivarsson, leg. psykolog och Karin Sjögren, leg. tandläkare och odontologie doktor. Båda är medlemmar av Motivational Interviewing Network of Trainers (MINT). En stor referensgrupp med kliniker har granskat och kommenterat bokens innehåll.

Sagts om boken:
”Lättläst och entusiasmerande! Bra struktur med förklarade typsamtal. Det korta samtalet är viktigt för oss.” Håkan Lönnbark, tandläkare, FTV Hofors

”Boken kommer att bli mycket användbar i den kliniska vardagen! Bra med konkreta exempel för att snabbt kunna pröva MI-tekniken.” Margaret Grindefjord, klinikchef, FTV Stockholm

Fakta om boken
Titel: MI – Motiverande samtal. Praktisk handbok för tandvården
Författare: Barbro Holm Ivarsson, Karin Sjögren
ISBN 978-91-7205-703-6
Utgivningsår 2010
Förlag: Gothia
64 sid
Pris: 95:- exkl. moms
http://www.gothiaforlag.se

Kokain

boktips kokain– drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman
av Lasse Wierup och Erik de la Reguera

Kokainet flödar i Sverige. Den vita drogen har gått från att vara en exklusiv jet set-markör till massans nya sätt att festa. Glöm yuppies och åttiotal. Tänk byggjobbare, forskare, bloggtjejer, mäklare, tatuerade gängmedlemmar och mängder av artister, journalister, brats och Båstadsfantaster.

Under 2000-talet har kokainet nått nya användare och kanske är det inte så konstigt. Kokainisterna själva vittnar om den ultimata självförtroendehöjaren, guldkanten i tillvaron, ett slags skumpa i pulverform som inte gör en full och dum. Olagligt? Förvisso. Men, som Grammis-vinnaren Andreas Kleerup sa i en Aftonbladet-intervju, ”det är ju fortkörning också”. Samtidigt råder fortfarande starka tabun kring bruket. Många kända svenskar har åkt fast, men nästan ingen har trätt fram och berättat vad de sökt och funnit i drogen.

Sett i ett större perspektiv är kokainet långt mer än enbart en fråga om enskilda svenskar. För att tillgodose ”vårt” behov begår människor och organisationer på andra platser i världen de grymmaste handlingar. Colombias regering har i tjugo år, med stöd av USA, utkämpat ett blodigt krig mot drogerna. Trots det har odling och export inte minskat. Gerillan, eliten, militären, bönderna, politikerna – alla är på ett eller annat sätt påverkade av den våldslogik som genereras av denna miljardindustri. Och i botten finns Colombias fattiga som i brist på alternativ säljer sig som odlare, skördare, transportörer, väktare eller yrkesmördare.

Mexikanska karteller har under senare år tagit över stora delar av handel och smuggling från Latinamerika, och fraktar ton av kokain till USA, eller via Västafrika till Europa. Sedan ett par år rasar ett krig mellan två stora allianser av karteller i Mexiko, ett krig som bara under 2008 krävde 5 700 människoliv. Allt fler varnar för att Mexiko riskerar att förvandlas till en ”failed state”, en stat styrd i det fördolda av kriminella intressen.

Den som köper ett gram kokain på Stureplan, i Eskilstuna eller på Hisingen håller efterfrågan uppe och bidrar därmed till att problemen i andra delar av världen kvarstår. Men det är det antagligen lätt att bortse från i festens rus. Lika lätt som det är att inte tänka på att det ”rena”, vita pulvret ofta färdats i en livrädd, kanske skuldsatt och tvingad, människas mage och kommit ut tarmvägen.

Kokainets historia i Sverige

På 1930-talet avslöjades bl a en privatpraktiserande tandläkare i Stockholm som blev fråntagen sin förskrivningsrätt, sedan han flera gånger skrivit ut 75 gram kokain via apoteket till en hantverkare som han hade anlitat.
(75 gram är mycket kokain och motsvarar med dagens pris på gatan ca 75 000 kronor beroende på renhet.)

Fakta om boken (inbunden)
Titel: Kokain
Författare: Lasse Wierup och Erik de la Reguera
ISBN ISBN-13 9789113023076
Utgivningsår 2010
Förlag: Norstedts
525 sid
Pris: ca 175;- inkl. moms på nätet

Morberg grillar

boktips moberg grillarav Per Morberg

Morbergs bästa grillrecept

”Så fort det är sol ska det grillas. Varför? Därför att vi gillar lite utmaning och ursprung. Och vi känner oss som kungar i eget rike när vi står där en vindstilla kväll i ångorna av varm sommarjord med ett glas vin och en lååång stekspade i nyporna. Dofterna som sprider sig synbart och retar varenda grannes grillsug. Här finns utrymme för värstingmätning också. Vem har den största grillen? Vem har den snabbaste? Vem har den minsta?”

Per Morberg lagar gärna mat utomhus, inte bara på grill utan också på stekhäll. Stekhällen är bra att ha när han ”ska steka upp 700 kilo svamp eller utspisa 400 ungar”, annars duger en vanlig klotgrill.

I den här boken bjuder han på sina bästa recept med goda tillbehör. Bland de trettiotal rätterna finns entrecôte med blomkål och bluecheesesås, stora köttbullar med fetaost, kycklingspett med chiliaioli, lax med sesamfrön och teriyakisås och sparris med parmesanostcrème. Det är mycket kött och fisk, men också en hel del grönsaker som enkelt kan läggas på grillen och utveckla nya smaker. Här finns även tips om hur man blandar ihop en perfekt marinad. Någonstans har också en filmjölkslunch smugit sig in: ”Gud, vad gott med fil! Just nu står köttbitarna mig upp över öronen.” Även en grillentusiast kan få för mycket av det goda – men bara för stunden.

Fakta om boken (inbunden)
Titel: Morberg grillar
Författare: Per Morberg
ISBN 9174240927
Utgivningsår 2010
Förlag: Bonnier Fakta
104 sidor
Pris: ca 160 inkl. moms på nätet

Hypnotisören

boktips hypnotisörenKriminalroman
Av Lars Kepler

En kall novemberdag hittas en man brutalt mördad i ett omklädningsrum på en idrottsplats i Tumba utanför Stockholm. Snart står det även klart att stora delar av hans familj gått samma öde till mötes. De enda överlevande är en son som pendlar in och ut ur medvetslöshet och en dotter som är försvunnen. För att hitta dottern vill kriminalinspektör Joona Linna pröva en omtvistad metod: hypnos. Ett beslut som får ödesdigra konsekvenser.

En rasande smart uppbyggd historia och plågsam läsning för den tålamodslöse.

Hypnotisören av Lars Kepler är den första kriminalromanen i en planerad serie. Aldrig tidigare har en svensk roman sålts till utlandet med en sådan framgång redan innan den publicerats i Sverige.

Lars Kepler, som är en pseudonym för författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, kom ut med Hypnotisören 2009 på Albert Bonniers Förlag. Boken blev snabbt en succé, den har sålt i över 300 000 exemplar i Sverige och kommer att ges ut i över 30 länder. AB Svensk Filmindustri (SF) filmatiserar Lars Keplers succéroman Hypnotisören. Filmatiseringen av Hypnotisören är en samproduktion mellan SF och Sonet Film och den kommer att produceras av Börje Hansson och Peter Possne.

Fakta om boken (pocket)
Titel: Hypnotisören
Författare: Lars Kepler
ISBN 9170017581
Utgivningsår 2009
Förlag: Månpocket
571 sidor
Pris: 39 kr inkl. moms på nätet

I Sherlock Holmes fotspår!

”Evidensbaserad medicin i Sherlock Holmes fotspår” av Jörgen Nordenström, 2007, (154 kr inkl moms, häftad, Adlibris)

Jörgen Nordenström är professor i kirurgi vid Karolinska Institutet och har en mångårig erfarenhet av Evidence Based Medicine-utbildning av läkarstudenter och av läkare under specialistutbildning.

Boken leder läsaren, steg för steg, genom en process som utgår från en patients sjukhistoria via informationssökning och kritisk litteraturgranskning till en behandlingsrekommendation. Till hjälp i denna process har världens mest kända detektivpar anlitats, nämligen Sherlock Holmes och Dr. John Watson.

Recensioner

Kirurgprofessor Jörgen Nordenströms bok är en liten pärla! Inte bara är den smakfull, humoristisk och välgjord; den är också innehållsrik, matnyttig och – allra viktigast – begriplig på många områden där andra, mer omfattande texter misslyckats”.
Christian Olsson, Bibliotekstjänst

”Den underhållande analogin mellan det kliniska sökandet och detektivarbete á la Sherlock Holmes som författaren använt sig av, med välfunna och träffande citat, bidrar till att göra läsningen till ren nöjesläsning”.
Kerstin Nilsson, Läkartidningen

Få det gjort!

fa_det_gjortFå det gjort! ger dig ett vattentätt system av rutiner och verktyg som hjälper dig att lyckas på den nivå där arbetet faktiskt sker: på skrivbordet och i ditt huvud.
Metoden kan tillämpas oavsett vad man gör eller vilken befattning man har, för korta projekt eller långsiktiga visioner, såväl i yrkeslivet som privat. Vilket arbete du än utför leder den dig till samma resultat: Du hinner mer, uppnår bättre resultat och får mer tid över. Allt handlar om några enkla knep. Du är inte beroende av någon avancerad utrustning – en penna och baksidan på ett kuvert är allt du behöver för att kunna sätta igång.

”… en läsvärd bok för den som behöver skapa ordning i livet.” Lön & jobb
Planera, organisera, få det gjort!
”En bra hjälp för att slå bort de små stressbomberna ur huvudet genom att man lär sig att prioritera och göra val bland de många tusen bitar av information som man tar till sig varje dag – utan att förlora sig i de obetydliga smådetaljerna.” Civilekonomen David Allen är en mycket erfaren föredragshållare som vägleder både företag och privatpersoner till höjd effektivitet. Metoden i denna bok har han utvecklat under tjugo års arbete med att utbilda tusentals höga chefer och ledare.

Fakta om boken
Titel: Få det gjort!  – Svart bälte i vardagseffektivitet
Författare: David Allen
ISBN 9172320656
Utgivningsår 2007
Förlag: Månpocket
272 sidor
Pris: 41:- inkl moms (http://www.bokia.se/bok/9789172320659/fa-det-gjort-david-allen/)

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje månad.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev