Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

6 april 2009

Bra tandstatus motverkar för tidigt åldrande

Äldre med bra tänder äter nyttigare och är friskare än äldre med dåliga tänder. För att hålla sig frisk långt upp i åldern är det därför viktigt att ta hand om sina tänder, eller att få hjälp att återställa dem. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

– Eftersom vi i Sverige äter för lite frukt och grönt och för mycket vanligt socker och sötsaker är det intressant att antalet tänder och kostvanor hos gamla människor har ett så klart samband. Det vill säga ju fler tänder som de äldre har, desto bättre är deras kostvanor. Även om mängden mjölksocker är högre bland dem med färre tänder, är det bara det vanliga sockret som är kopplat till antalet hål i tänderna, säger Torgny Alstad leg tandläkare som har skrivit avhandlingen.

Avhandlingen understryker det faktum att flera kostfaktorer som påverkas av tandstatus också är förknippade med annan sjukdom och åldrande. Att förlora sina tänder ökar risken att få dåliga kostvanor vilket bidrar till ett för tidigt åldrande. Men att förlora tänder ökar också risken för att förlora ännu fler genom karies.

Källa: Sahlgrenska Akademin

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev