Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Personnytt

29 mars 2012

Byter Folktandvården mot ett skepp i Togo

Vera Alstad, tandläkare i Linköping åker till Västafrika för att arbeta i ett biståndsprojekt

Varför byter du Folktandvården Lilla Torget mot Togo?
– Det känns bra att göra en insats för ett land som bara har ett 20-tal tandläkare på 6-7 miljoner invånare Jag tar tjänstledigt i tre veckor för att arbeta på den kristna organisationen Mercy Ships i Togo. Där ska jag bo på ett sjukhusskepp med operationssalar och vårdavdelningar ombord, som ligger några månader i varje hamn.

Hur kommer du själv att jobba?
– Jag ska arbeta på en klinik nära båten, tror att det blir i en skola. Utrustningen vi använder är flyttbar och kliniken sätts upp på varje ny plats vi kommer till.

Vilka vårdinsatser blir det?
– Tandvården kommer mycket att handla om akuta insatser – att dra ut tänder. Eftersom tandläkarbristen är så stor blir tandvårdsskadorna mycket större än här. Många som kommer har ruttna tänder eller infektioner och har levt så i många år. Tidigare har jag arbetat i Sierra Leone och Ghana. Där har jag sett människor som vant sig vid att bli utstötta i samhället för att de har ett avvikande utseende, till exempel genom en gomspalt eller en käkbenstumör som vuxit över halva ansiktet.

Hur tar de emot dig som tandläkare?
– Patienterna är jättetacksamma att få vård och därför blir det utmanande men också roligt att komma dit som tandläkare. Det är svårare för den som ska besluta vilka patienter vi kan ta emot. Behoven är så stora att man måste prioritera hårt bland vilka som kan få hjälp.

Varför är tandläkarna så få i Togo?
– De inhemska utbildningarna är undermåliga och de som flyttar utomlands och utbildar sig kommer sällan hem. De kan tjäna mer på att arbeta kvar utomlands och skicka hem pengar till släkten.

Vad tar du med dig hem?
– Som tandläkare får jag nya erfarenheter, skadorna är så mycket större än dem vi ser i Sverige. Jag är intresserad av att specialisera mig inom käkkirurgi och lär mig mycket om bland annat tumörbildningar och käkoperationer.


Textansvarig:
Maria Carlqvist

Källa: Landstinget i Östergötland

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev