Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Omvärld

11 november 2012

Churchill – världshistoriens största talare trots talfel och löständer

Boktips: Winston Churchill hade problem med att hålla spontana tal. När han efter ett antal år som officer och krigskorrespondent inledde sin politiska karriär blev detta ett handikapp. Winston hatade att prata utan att vara förberedd.

Läspning som varumärke

Winston Churchill hade också ett talfel i form av en lätt läspning. Han försökte öva bort felet med hjälp av talpedagoger men det hjälpte inte. Istället bestämde han sig för att göra talfelet till sitt varumärke.

Löständer på auktion

– Det gick så långt att när Churchill senare behövde löständer lät han tandläkaren slipa en luftspalt i protesen så att läspningen skulle vara kvar. En av dessa såldes för övrigt på auktion för 180 000 kronor för några år sedan, berättar Peter Adler, författaren till boken ”Churchill i Talarstolen” i en intervju i Hallandsposten.

Berömda radiotal

Churchill innehade sammanlagt åtta ministerposter under 60 år som parlamentariker och var Storbritanniens premiärminister i två omgångar (1940–45 och 1951–55). Storhetstiden var under andra världskriget. Då höll han 56 radiotal och det är dessa han är mest känd för.

– Tonträffen blev perfekt med hans lite högtravande stil. Han höll underbara tal där han förklarade engelsmännens roll i historien där han blandade in Caesar och romarna, Napoleon, den spanska armadan och så vidare. Det blev väldigt effektfullt.

Premiärministern var oerhört beläst och kunde hela böcker utantill, säger Peter Adler.

Nobelpris

1953 tilldelades Winston Churchill Nobelpriset i litteratur, mycket tack vare sin talekonst.

Boken ”Churchill i Talarstolen” (Carlsson bokförlag) är en detaljrik och initierad skildring av de krafter som formade en av världshistoriens största talare. Boken beskriver Churchills arbetsteknik vid förberedandet av talen. Samtidigt är den en skildring av en unik människas roll under några av världshistoriens mest dramatiska ögonblick.

Författaren Peter Adler är i grunden statsvetare, men har i drygt 30 år i egenskap av journalist, copywriter, talskrivare och retorisk coach haft tillämpad retorik som yrke.

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev