Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Debattinlägg: Jämlikare Tandhälsa – ny tandvårdsutredning

Hur blev det då, vad föreslås? Det kan vara värt att syna. För det första var det ett omöjligt uppdrag. Att med befintliga offentliga tandvårdsresurser, uppnå ett ¨drömmål¨ om jämlikhet i att ha lika bra tandstatus i hela den svenska befolkningen! Det borde en erfaren politiker som Veronica Palm (s) ha tackat nej till.

Att ha lika villkor till tandvård är en sak, att uppnå ¨jämlikare tandhälsa¨ är något helt annat. Det första är en tandvårdsförsäkring / ett tandvårdsstöd som gäller alla på lika villkor. Det andra är en socialpolitisk reform, som har helt andra förutsättningar och villkor beträffande enskilda människor.

Vad blev det då? Jo, några olika förslag som anger olika varianter av offentliga subventionslösningar, som de flesta utanför ”tandvårdsprofessionen” inte är helt bekväma med. Jag skall inte här gå in på utredningens fyra alternativa modeller, för att inte föregripa kommande remissvar och förslag till beslut. Men konstateras kan, att inte något av utredningens förslag kan uppnå de mål direktiven angav.

Det ges ett ”fläskben” om undersökningar om 200 kr till alla vuxna, och nationell samordning av den så kallade ¨särskilda tandvården¨ som landsting/ regioner tidigare hanterat. Barntandvården flyttas tillbaka till 19 år, fast det borde varit 18 som sjukvården och myndighetsåldern. Det mesta av detta är bra!

Vad är då problemet? Problemet är en Tandvårdsutredning, som skyggar uppdraget, och försöker kombinera offentlig subvention med fri prissättning. Detta går att utreda vart 4:e år om inte direktiven och förutsättningarna skärps. NEJ TACK!

Raimo Pälvärinne
leg tandläkare, odont. lic.

 

Relaterat:

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev