Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Debatt

18 november 2012

Debattinlägg: Marknaden för tandteknik är idag global

Föreställningen att svensk tandteknik är bäst i hela världen är fel. Det bygger på en illusion som delar av den svenska tandtekniska branschen tror på.

Nu försöker man påverka andra att så är fallet.  Man tror det var bättre förr, och man vill tro att det så skall förbli även i framtiden. Med denna inställning verkar det som att en del av de större tandtekniska laboratorierna tror sig kunna hålla kvar sin dominanta ställning inom tandtekniken i Sverige.

Drevet går nu med överklagande av upphandlingar, annonseringar, debattinlägg och falsarier. Nu försöker man stoppa kreativa entreprenörer och småföretag från att erövra   upphandlingarna med landstingen. Denna protektionism gör mig irriterad . I vårt moderna samhälle sker förändringarna i rasande takt. Man måste vara vaken som företagsledare. Det gäller att följa med och man får skylla sig själv om man inte är uppdaterad. Följer man utvecklingen inom sin näring, så hinner man ställa om sitt företag till att möta marknadens krav och anställda behöver inte bli arbetslösa.

Det är hög tid att bryta invanda mönster i tandteknikerbranschen

Det är dags att komma ut ur sin Törnrosasömn nu när man är tvingad att lämna – kartellbildande, – trygghet och stabilitet och välja det som är – utmanande, – växande och utvecklande!

Vi på TANDIA välkomnar globalt arbete. Konkurrens ska attrahera. Den gynnar oss. Den gynnar köparen/landstinget, den fria företagsamheten, tandläkarna och framför allt patienterna.

TANDIA började sin verksamhet 1975. Vi är 10 anställda som arbetar med svensk tandteknik. Vi följer utvecklingen och lägger ner stor möda på att vara uppdaterade på vad som händer i vår bransch. Vi arbetar efter en fastställd plan. Redan 2007 startade vi ett mycket givande samarbete med RoyalDental Lab i Kina. Sedan 4 år tillbaka har vi anställt en kinesiska, syster till kinesiska tandlaboratoriets ägare Ägaren är tillika tandläkare. Vår kinesiska koordinator i Sverige har mer är 15 års erfarenhet av tandtekniker yrket. Hon ansvarar för kommunikationen mellan länderna, vilket gör att vi har mycket god kontroll. Vi har dagligen konferens och problemlösning via digitala medier. Regelbundna resor till Kina sker för utbildning i svensk design av de tekniker vi arbetar med. Vi har en egen produktionslinje på det kinesiska laboratoriet. Detta har resulterat i kronor och broar med väldigt hög kvalitet och som är mycket estetiskt tilltalande. De motsvarar mycket väl och till och med ibland överträffar de, krav som vi har på svensk tandteknik. Vi kan med våra högt ställda krav, leverera tandteknik till en mer fördelaktig kostnad utan att påverka den höga kvalitet, som våra kunder är vana vid och uppskattar.

Mervärdet är dubbelt så mycket tandteknik för pengarna.

Marknaden för material är idag global

Samma material används i Europa, USA och Fjärran Östern. De stora tillverkarna finns i Centraleuropa och Japan. Materialet är noggrant uppmärkt av tillverkande företag både med CE märkning och batch nr. för spårbarheten till grossister, tandtekniska laboratorium och tandläkare. Samma maskiner, samma utbildningar för tillverkning av tänder finns både här och där. TANDIA är kvalitetcertifierat inom FR2000. Vår sammarbetspartner RoyalDental Lab i Kina är “Certified company by FDA, TUV ISO9001:2008 and NQA ISO 13485:2003 quality management system. Allt material som används är CE och FDA godkänt. Stickprovs analyser av legeringar är säkerställda genom 3 partcertifierade rutiner.

Hos vår samarbetspartner är olika arbetsprocesser säkerställda gentemot TANDIA enligt ”Second parts revision”. Vi vet att tandläkare och deras patienter uppskattar våra arbeten och det sätt vi arbetar på. Därför räds vi inte utmaningar eller konkurrens. Vi vet vad vi kan och det finns många patienter och tandläkare som önskar våra produkter. Detta lovar gott för framtiden. De tandlaboratorier som inte anpassar sig kommer att slås ut. De kommer att ersättas av dem som insett att tiderna har förändras Adapt or disappear- anpassa eller försvinn. Kort och enkelt: Efterlevnad är för dem som kan anpassa sig till förändring

TANDIA-Laboratoriet AB

Bo Ekström

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev