Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

8 maj 2014

Dentalakademin – begåvade eldsjälar hittade sin drömklinik på högklassigt hälsocentrum

Dental24: Michael Karlstén och Erik Lennartsson hade länge haft ett samarbete men på olika håll. Hösten 2013 slog de upp portarna till sin gemensamma klinik på Östermalm i Stockholm. I en historisk miljö med andra hälsorelaterade företag erbjuder de estetiskt tandvård och implantatkirurgi på en unik och kvalitetsdriven klinik. 

 

Dentalakademin är inrymd i hälsocentret Sollevi-huset på Jarlaplan i Stockholm

Dentalakademin är inrymd i hälsocentret Sollevi-huset på Jarlaplan i Stockholm

 

Michael Karlstén sålde sin gamla innerstadsklinik redan för sju år sedan och tänkte inte att han skulle äga en egen mottagning igen. Trots det valde han att börja om igen tillsammans med Erik Lennartsson som behövde en egen hemvist efter att länge ha fört en ambulerande tillvaro inom implantatkirurgi. Båda trivdes bra tillsammans och uppskattade varandras inställning till yrket. Nu fick de chansen att utforma sin egen klinik kring estetisk tandvård och implantatkirurgi och resultatet blev Dentalakademin där de idag delar på ägandet. För Michael innebär det att kostnaderna är jämförbara med att hyra in sig i en mottagning.

 
Dentalakademin team

Teamet består idag av åtta personer, inklusive en oralkirurg, Elias Messo som förutom implantatkirurgi bistår med dentoalveolär kirurgi och biopsier. För tandtekniska arbeten samarbetar Michael med Cosmodent i Malmö. Behandlingar som kräver specialist i endodonti och parodontologi remitteras.

Lyckliga omständigheter och rätt timing 

De fann sin drömklinik på Stockholms största hälsocenter i Sollevi-huset på Jarlaplan. Där övertog de en klinik som redan var inredd för medicinska ändamål. Den byggdes 2005 och hade en layout och inredning som i stora delar kunde behållas som den var med vackra och välutrustade behandlingsrum, operationssal, fina våtrum och hygienutrymmen, personalrum med dusch och ett kök/ matsal som också kunde användas för kurser.

Ombyggnad under semestern

Under sommaren 2013 byggdes den f d plastikkirurgikliniken om till en dentalklinik.

”Sollevi-husets byggare gjorde ett fantastiskt jobb. De kände till det komplicerade glashuset väl och de högklassiga grundinstallationerna kunde kompletteras med bl a vatten, sugsystem och tryckluft. KaVo installerade all ny utrustning, som samtliga unitar, röntgen och CBCT-röntgen. Min äldsta dotter designade hela kliniken med såväl ljussättning, färgval och inredning, säger Michael.

Direkt efter semestern i augusti 2013 kunde Dentalakademin slå upp portarna och teamet på totalt 8 personer kunde börja arbeta.

chair

 

En utpräglad remissklinik

Både Erik och Michael arbetar i huvudsak med remisspatienter. Michael har ca 500 egna patienter som går till hans hygienist. Övriga patienter, ca 80 %, kommer från remittenter, hemsidan och på rekommendation.

För Michael är hemsidan navet i patientrekryteringen. Där finns referenser på ca 100 granskningsbara fall för patienterna att studera innan de tar kontakt.

Erik arbetar uteslutande med kirurgi relaterade till implantat och tänder. Patienter kommer från drygt 40 remitterande tandläkare över hela landet.

I frontlinjen inom estetisk tandvård

Michael Karlstén har arbetat som tandläkare i 33 år. Hans intressen inom yrket har skiftat och alltmer gått mot estetisk tandvård. ”Att alltid ligga i frontlinjen när det gäller nya tekniker och material har varit min ledstjärna under åren”, säger Michael.

Michael blev i januari 2014 den förste svenske tandläkaren att ackrediteras i American Academy of Cosmetic Dentistry® (AACD), något som endast drygt 300 tandläkare i världen lyckats med. Han är också ackrediterad i Swedish Academy of Cosmetic Dentistry (SACD) och var den första svenska tandläkaren att certifieras i European Society of Cosmetic Dentistry 2008.

Mikrokirurgi för remisspatienter

Erik Lennartsson började som trainee hos Michael 2001 då han deltog i Praktikertjänsts traineeprogram. Efter några år som allmäntandläkare vidareutbildade han sig och övergick helt till implantatkirurgi. Han är mycket uppskattad av remittenter och patienter och en av de kliniker som utfört flest implantatoperationer i landet. Förutom traditionella hård och mjukvävnadsregenerativa ingrepp använder Erik sig av microkirurgiska tekniker för att nå maximal regenerativ nivå.

De dagar Erik inte opererar föreläser och utbildar han andra tandläkarkollegor och deras team inom implantatkirurgi, både i Sverige och internationellt.

I mars 2013 tog Erik, som förste svenske tandläkare, en masterexamen i implantatkirurgi vid Goethes universitet i Frankfurt, Tyskland.

Utbildning i fokus

Det som gör Dentalakademin unik är förutom den stora andelen remittenter är ägarnas intresse för sin egen och kollegornas kompetensutveckling. Vid sidan av sitt kliniska arbete driver de en omfattande kursverksamhet, därav namnet Dentalakademin. De håller remittentdagar, auskultationer och kvällskurser på kliniken eller i ett större konferensrum i huset.

Det är med viss stolthet som Michael avslutar med att konstatera: ”Vi har hittat hem. Vår klinik är unik och vår satsning är långsiktig”.

 

 

Stockholms största hälsocenter 

Sollevi-huset är en K-märkt byggnad som är inrymd i f d Jarlateatern. Efter en varsam renovering 2005 uppfördes inne i huset en unik arkitektonisk byggnad helt i glas.  Där huserar nu Dentalakademin och andra kliniker för hälsa och välbefinnande. I huset finns också två av landets mest kända restauranger, Esperanto och Råkultur. Ägaren Alf Sollevi, Professor i anestesiologi och intensivvård vid Karolinska Institutet, har en framgångsrik bakgrund inom forskning på smärtlindring.

 

http://www.dentalakademin.se/

http://www.sollevi.se/

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev