Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Digitaliserade flöden bidrar till dentallabbets framgångar

För tandtekniker Maik Peters har det alltid varit självklart att satsa på digitalisering. Lika självklart som valet att bli tandtekniker och att driva eget. Nu är han vd på Aqua Dental Labs som har digitala fördelar i en annars analog bransch. Målet är att bli 100 procent digital. Hans bästa vän i det arbetet heter Tandisappen.


Tandisappen underlättar arbetet och spar mycket tid

Mitt i pandemin hittade Maik rätt lokaler för dentallabbet som är koncernens fjärde sedan 2018. Källarlokalen på S:t Eriksgatan 6 förvandlades med färg och fix till ett labb med all utrustning en tandtekniker behöver. I juni 2021 öppnades dörrarna till den sluttande entréhallen som enkelt blir platsen där Maik samlar tandtekniker och tandläkare för att hålla föreläsningar. Han är övertygad om att fler skulle kunna bli effektivare och spara mycket tid på att bli mer digitala.

– Under mina första åtta år arkiverade jag alla ordersedlar och följesedlar i stora flyttkartonger, minns Maik. Jag behövde säkert lägga en och en halv timme per dag på att ringa runt och ställa frågor; när ska jobbet vara klart, vilken färg ska det vara på tanden. Nu står allt i Tandisappen. Jag behöver inte ens lyfta luren – allt finns i systemet.

VD Aqua Dental Labs Maik Peters

VD Aqua Dental Labs Maik Peters

Sparar pengar och ökar effektiviteten
Maik förklarar hur det digitala affärsstödsystemet Tandisappen har varit bidragande till företagets expansion från 8 till 28 anställda på tre år. Enkelt förklarat tar Tandisappen hand om hela flödet från order till faktura och möjliggör för en mängd rapporter.

– Det underlättar extremt mycket att ha allt samlat och tillgängligt. Hur mycket omsättning, vilken månad är bra, eller mindre bra, vilka kunder skickar in mest jobb, hur mycket omgörningar eller garantijobb har vi? Jag kan se om det är fel på materialet eller om det brister i kommunikationen med tandläkaren. Jag följer upp med förbättringar och ser utfallet direkt. Det är centralt i hur jag använder Tandisappen.

– Fakturering sker också automatiskt när allt är klart. Man slipper skriva in allt för hand. Jag sparar minst en halvtidstjänst bara på det!

Skräddarsydda lösningar och konstanta förbättringar
Tandisappen utvecklas löpande i nära samarbete med användarna och för Maik är det stor skillnad mot de program han provat tidigare, de som inte uppdaterades på 20 år. Ett exempel är möjligheten till integrationer med andra system som till exempel Visma och 3Shape.

Ett annat exempel är koncernfunktionen som gör att alla fyra labb finns i samma system. Maik kan enkelt växla mellan dem och med några klick flytta ett jobb från ett labb till ett annat. Han upplever att supporten är fantastiska att jobba med.

– Jag kan ringa till Fernando eller Christian på Tandisappen direkt och de hittar lösningar snabbt, de är otroligt lyhörda för förslag och önskemål.

– Om jag skulle vilja ha en koppling mellan Tandisappen och en io-skanner, eller journalsystemet som tandläkarna har för att spara ännu mer tid, tror jag att det inte skulle ta många månader innan vi har det klart.

Underlättar vardagen för medarbetarna
Eftersom tandtekniker ännu tillhör en rätt så analog bransch är det inte alltid lätt för nya medarbetare att vänja sig vid den digitala tekniken. Men efter några månader har alla lärt sig de nya rutinerna som faktiskt förenklar och förbättrar enligt Maik. En ny funktion i Tandisappens chatt är att man kan skicka interna meddelanden.

– Det är ett verkligt bra kommunikationsverktyg. Om något händer kan jag bara gå in i ordern och läsa i kommentarsflödet för att bli insatt i jobbet. Jag behöver inte ringa tandteknikern och fråga vad som hänt. Jag använder också Tandisappen mycket i mobilen eftersom jag springer mellan klinikerna. Det sparar tid.

Medarbetarna blir också mer medvetna om vad som är viktigt på ett jobb och det resulterar i sin tur i färre fel, vilket såklart underlättar vardagen.

– Det finns inget annat system som Tandisappen, här har jag hela paletten och den digitala vardagen blir så hanterbar och enkel.  Man är dum om man inte provar.

Ökar förståelsen mellan tandläkare och tandtekniker
Enligt Maik förstod inte alla tandläkare fördelarna med de nya digitala rutinerna i början. De såg det som ytterligare en uppgift, en sak till att fylla i. Han menar att det nya sättet att jobba digitalt i slutänden blir effektivare för alla parter. Det kommer han ha nytta av i kommande expansion.

– De yngre tycker det är fantastiskt. De ser vilka jobb som är skickade och vilka jobb som ska komma. När tandläkarna blir mer involverade i flödet ökar förståelsen. Det bidrar också till att skapa trivsel och öka produktiviteten. Om ett år har vi tre labb till och är närmare 40 personer. Jag kan sova gott för jag vet att allt kommer att rymmas i Tandisappen, avslutar Maik.

Källa: Tandisappen

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev