Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Bidragsfusk

21 januari 2024

Dom i mål om grova bedrägerier/grova bidragsbrott avseende statligt tandvårdsstöd

Tingsrätten meddelar dom i ett mål avseende åtal mot två tilltalade för bland annat grova bedrägerier, alternativt grova bidragsbrott som begåtts inom ramen för två tandläkarkliniker i Stockholm.

Enligt åklagarna hade de tilltalade, som varit företrädare för bolagen i vilka tandvårdsklinikerna bedrivits, genom oriktiga ansökningar hos Försäkrings­kassan om statligt tandvårdsstöd föranlett staten att betala ut cirka 8 miljoner kronor för tandvård som aldrig har utförts.

Tingsrätten dömer en av de tilltalade för grova bidragsbrott i enlighet med åtalen, samt grovt penningtvättsbrott till fängelse i 4 år men ogillar åtal för grova bokföringsbrott. Den dömde ska även utge betydande belopp avseende förverkat värde för det brottsutbyte han anses ha fått genom bidragsbrotten.

Den andre tilltalade döms för grovt penningtvättsbrott och ringa dopningsbrott till fängelse i två år medan åtalen i övrigt ogillas mot honom. Han åläggs inte att utge något belopp avseende för­verkat värde eftersom han inte döms för de grova bidragsbrotten eller för medhjälp till dessa.

Ett av bolagen åläggs även att betala ett betydande belopp i företagsbot.

Rätten var enig.

Källa: Stockholms Tingsrätt

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev