Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Douglas A. Terrys Sverigebesök blir världspremiär för ny bok

Injectables är slutfasen i kompositernas evolution, säger Sverigeaktuelle Dr Douglas A. Terry, från USA.
– Resultaten är fantastiska och möjligheterna är mycket större än med tidigare komposittekniker.


Douglas A. Terry med nya boken ”Restoring the Intraradicular Space: Esthetic Post Systems”.

Dr Douglas A. Terry reste under flera år jorden runt och höll kurser i direkt kompositbondning. När han stötte på konceptet injicerbara kompositer spenderade han först tio år på att forska om det. Därefter skrev han boken Restoring with Flowables, idag en klassiker inom kosmetisk tandvård. Boken har översatts till 22 språk. 3-5 juni ger han kurs och Hands-on för SACD i Stockholm.

Tandläkare har fortfarande inte riktigt insett hur användbara injicerbara kompositer är, förklarar Douglas A. Terry över Zoom, direkt från Houston, Texas.

– Layering techniques är mycket trevliga och resultaten blir bra. När jag gav kurser i layering techniques såg jag att vissa gillade tekniken, medan andra tänkte: ”Nja, jag skulle nog hellre lägga på en fasad”.

– Men när jag berättar om injektionstekniker – och jag har föreläst över hela världen – då ser jag snilleblixtar tändas i publikens hjärnor.

– Senast var det i London. Det var tandläkare från Holland, England och Italien. Innan jag var tillbaka på kontoret efter kursen, så hade kursdeltagare kontaktat mig och visat hur de använder konceptet.


Douglas A. Terry älskar att föreläsa.

Kompositernas evolution

Terry talar om ”kompositernas evolution”. Många tandläkare håller fortfarande på med layering. Terry själv har fått utmärkelser för layering-fall. Men injectables är nästa nivå i utvecklingen.

– Layering kräver ett näst intill artistiskt öga för att göras bra. Det är inte möjligt för alla. Injectables är mycket lättare att arbeta med och ger förutsägbara resultat. Du kan göra flera typer av restaureringar och få fantastiska resultat.

– Jag har ett fall där vi ersatte fasader – som inte såg särskilt bra ut – med injectables. Patienten var mycket nöjd. Min behandling gav honom tillbaka tändernas riktiga form, sa han.

Ny bok för både patienter och profession

Lagom till kursen släpper Terry en ny bok: ”Restoring the Intraradicular Space: Esthetic Post Systems”. Den tillkom för att upplysa både tandläkare och patienter om vad dagens konservativa restorativa tandvård faktiskt åstadkommer. Många patienter hänvisas till extraktion och implantat helt i onödan, anser Terry:

– Patienterna informeras inte tillräckligt idag. Jag hade en patient som kom till mig och påstod att han behövde fem implantat. Det visade sig att han inte behövde ett enda.

Kursen är till för alla

Kursen vänder sig till parodontologer, orala kirurger, allmäntandläkare, protetiker samt till tandsköterskor och tandhygienister. De sistnämnda är viktiga för kontakten med patienter, särskilt när det gäller att undervisa om underhåll av tandvårdsarbeten.

– Jag har arbetat fram metoder för att återställa åldrade kompositrestaureringar med resurfacing och injection techniques. På kursen visar jag kliniska scenarier på var och en av dessa, och jag visar hur man delar detta koncept med patienterna. Jag kommer också att visa ett fall med 23 års uppföljning, där jag utförde resurfacing med inverse injection layering technique.

Efter trettio års yrkeserfarenhet, tio publicerade böcker och 300 eller så akademiska artiklar är Terry hela tiden fokuserad på att lära ut förutsägbara metoder som ger säkra resultat.

– Jag har dokumenterade bevis på allt jag lär ut. Och jag rekommenderar alltid mina kursdeltagare att studera mina böcker före kursen.

Douglas hoppas slutligen bemöta en del missuppfattningar om flowables. Många fördomar om flowables härstammar från 1990-talet. Men situationen har ändrats. Fler företag tillverkar dem och de har förbättrats på alla sätt.

– Vissa flowables är inte solida. Men i min bok tar jag upp vilka som är det och vilka som inte är det. Jag presenterar 13 år av kliniska erfarenheter och kommer att visa flera fall som jag följt upp, avslutar Douglas A. Terry.

Swedish Academy of Cosmetic Dentistry presenterar

Douglas A. Terry, USA

Alla aspekter av restaurativ, protetisk och parodontal behandling. Att restaurera med flowables.

KURS & HANDS ON

Grand Hôtel, Stockholm
3 – 5 juni 2021

Kursen i Stockholm blir Douglas A. Terrys första offentliga framträdande sedan releasen av ”Restoring the Intraradicular Space: Esthetic Post Systems”.

Källa: SACD

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev