Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Företagsnytt

18 augusti 2011

Dpnova arbetar vidare på en rekonstruktion

Den senaste tiden har inte varit lätt för dpnova, vilket resulterat i likviditetsproblem och en ansökan hos Tingsrätten om rekonstruktion av företaget. Detta betyder att företaget inom kort måste lämna en plan för hur man skall få ordning på verksamheten i framtiden.

Rekonstruktionen innebär att företaget gjort en betalningsinställelse gentemot nuvarande fordringsägare och övergått till kontantbetalning för löpande verksamhet.

Tillsvidare har man alltså ställt in betalningarna till de leverantörer som redan sålt och lämnat normal kredit till dpnova. Under rekonstruktionen fortsätter dpnova att sälja och leverera till befintliga kunder och betalar nya leveranser kontant.

Ackordcentralen arbetar samtidigt med att nå  en överenskommelse med tidigare kreditgivare och fordringsägare genom ackord för att undvika en konkurs. En sådan eventuell uppgörelse förväntas bli klar inom den närmaste månaden.

Föränderlig marknad

Dpnova har liksom flera andra tandteknikföretag under en längre tid haft lönsamhetsproblem och står nu inför omfattande strukturförändringar. Tandteknik är ett arbetsintensivt hantverk som numera minskar och samtidigt också får konkurrens från bl.a. Kina. För närvarande stagnerar eller minskar även hela tandvårdsmarknaden, alltså inte bara inom protetik.

En liknande trend kan man även se på en annan av dpnovas marknader, nämligen Danmark, där danskarnas ekonomi just nu påverkas i ännu högre grad av den oroliga ekonomin i övriga värden.

”Goda råd dyra”

Detta påverkar även företagets tillverkning av protetiska produkter i Sverige, inte minst i Skåne där dpnova har flest anställda. Dpnova och andra stora tandtekniska företag har tidigare haft en omfattande försäljning till bl.a. Danmark och övriga Sverige, något som många lokala lab tidigare har fått känna av.

Det gäller nu för dpnova och andra tandtekniska företag att snabbt komma upp med en bättre plan än ”Business as usual”.

Per Ahlberg

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev