Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Företagsnytt

8 juni 2011

Dr John C. Kois i Stockholm

Äntligen stod den store lille mannen på podiet på kongresshotellet i Stockholm. Amerikanen Dr. John C. Kois, Doctor of Dental Medicine och Master of Science in Dentistry är kroppsligen knappast en rese. Men som tandläkare, behandlingsfilosof och pedagog är han en gigant.

Av Calle Hagman:

John C Kois är en av världen mest kända tandläkare

John C. Kois på besök i Stockholm

Till hans Kois Center i Seattle, USA, vallfärdar tandläkare och tandtekniker från hela världen för undervisning inom estetisk och konserverande tandvård och implantatbehandling.

Den 30 maj hade John C. Kois kommit till Stockholm för att tala för dryga 120-talet svenska tandläkare och tandtekniker. Arrangör var Swedish Academy of Cosmetic Dentistry, en förening som jag f.ö. själv var med och drog igång för snart tio år sedan.

Lärdom

Kursen handlade om hur man får en bra och hållbar funktion på de nedslitna bett som man rekonstruerar. Det som John C. Kois framför allt framhåller är vikten av framtändernas placering för att få ett fungerande ”envelope of function” när underkäken rör sig vid tuggrörelsen.

 

Logotype för Dr John C. Kois - en av världens främsta tandläkare

Många patienter kommer till mig för att få nya framtänder då deras leende blivit fult p.g.a. nedslitna framtänder. Därför är detta nyttig kunskap för mig i arbetet med att skapa nya vackra leenden.

Ju tidigare patienter med dessa problem kommer till mig desto bättre. Då kan jag slipa in betten innan framtänderna slits ner så mycket.

Visdom

John C. Kois öste inte bara kunskap över auditoriet. Han förmedlade också livsvisdom doppad i humor. Som när han exemplifierade tandbehandlingar med utegrillar.

– Det finns grillar i alla prislägen mellan $8 och $8 000. Ibland vill man kanske ha en åttatusenkronorsgrill, men ofta klarar man sig med en billigare. Och man kanske kan nöja sig med ett antal åttadollarsgrillar några år till dess man har råd med en dyrare.

Kärnan i detta resonemang är att man måste som tandläkare anpassa sina behandlingsförslag efter patientens situation. Att bara erbjuda en enda lösning på problemet är varken god tandvård eller god patientpsykologi, menar John C. Kois.

Påfyllning

tandläkare Calle Hagman och Dr John C Kois

Kollegorna Calle Hagman och John C. Kois

Vän av ordning kanske ställer sig frågan: ”Varför fortsätter Calle Hagman att gå på sina eviga kurser? Han har trots allt 39 års erfarenhet som tandläkare! Blir han aldrig fullärd?

Mitt svar är nej! Man blir aldrig fullärd. Är man som jag ”young at heart”, kunskapssugen och vetgirig, då vill man ständigt utvecklas och få nya impulser.

John C. Kois förmedlade uppslag och idéer som gjort mig till en lite bättre, tryggare och säkrare tandläkare.

Text och foto: www.callehagman.se

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev