Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

EdgeEndo solutions – en intervju med Dr. Charles J. Goodis

Charles J. Goodis, berättar om EdgeEndo och dess främsta produkter.

Min bakgrund inom maskinteknik, min utbildning i endodonti, liksom min vilja att försöka hjälpa patienten och tandläkaren att nå så goda resultat de kan, inspirerade mig att grunda EdgeEndo. Edge har funnits på den amerikanska marknaden sedan 2012. På den här korta tiden har vi blivit ett av de största endoföretagen i världen. Vi erbjuder nu våra produkter i 35 olika länder.

Våra huvudprodukter är NiTi-filar som värmebehandlas genom vår egen FireWire-process. Vårt mest sålda system är EdgeFile X7. Det är en av de ledande filarna som används av endodontister i USA, Kanada, Nya Zeeland, Australien och många länder i Mellanöstern. EdgeTaper Platinum och EdgeOne Fire har också varit mycket framgångsrika system på dessa marknader. EdgeEndo har tagits emot väl i branschen. Förutom filar säljer vi också ett komplett sortiment av tillbehörsprodukter inklusive guttaperkaspetsar och pappersspetsar.

Dr. Charles J. Goodis

Dr. Charles J. Goodis

Vilka är fördelarna med EdgeEndo-filarna och vilken endodontist kommer att dra störst nytta av dessa filar?

Patienten vill naturligtvis ha ett snabbt rotkanalingrepp. De uppskattar det varje gång du kan minska på deras tid i stolen. Och patienten vill ha en exakt rengöring av rotkanalen för att bli av med smärtan men bevara tanden. Båda önskemålen stöds av flexibiliteten i kombination med stabiliteten, våra filar tillhandahåller och därmed tillåter endodontister att utföra ett exakt och snabbt ingrepp. Dessutom gör de rimligt prissatta filarna behandlingen effektivare med avseende på kostnader.

  

Hur uppnår du balans mellan att erbjuda endodontiprodukter av hög kvalitet och ett lågt pris? 

Kvalitet och värde är av största vikt i EdgeEndo. Vi har ett mycket detaljerat kvalitetssystem som gör att vi kan producera en konsekvent högkvalitativ produkt. Som en endodontist som behandlar patienter såg jag tyvärr hur höga kostnaderna är och jag tänkte för mig själv att vi fortfarande kan erbjuda en bra produkt till ett bra pris som ger valuta för pengarna. Jag anser att rimliga priser är viktiga för en tandläkarmottagning. På grund av att strukturen för tandläkaravgifter förändras i USA tjänar vissa tandläkare mindre än de gjorde tidigare och jag anser att vi genom att erbjuda ett instrument av hög kvalitet till ett lägre pris verkligen hjälper tandläkare att lyckas.

 

Vilket är det viktigaste instrumentet för förberedning av rotkanaler? Hur många filar behöver man ha som regel?

Min personliga favorit är EdgeFile X7. Den är väldigt flexibel, effektiv och otroligt stark.  Varje system varierar något. Som regel kan de flesta rotkanaler slutföras med mellan 1 och 3 filar.

Vi har förenklat tekniken för system för att hjälpa tandläkaren och eliminera avfall. Som endodontist använde jag aldrig alla de olika storlekarna i ett sortimentpaket. Med mina filsystem kan du köpa de filar som behövs och följa de tekniker som vi har utvecklat tillsammans med andra tandläkare.

  

Ett vanligt problem inom förberedning av rotkanaler är cyklisk trötthet. Hur motståndskraftiga är EdgeFiles (kanske med hänvisning till en klinisk studie)?

Våra filsystem är mycket motståndskraftiga mot cyklisk trötthet. Vi har gjort både interna och peer-review-test från tredje part för att säkerställa att våra filar är mer motståndskraftiga. Tandläkare kan hänvisa till all publicerad forskning på vår webbplats som stöder vårt påstående (https://web.edgeendo.com/studies/).

  

Tänk om jag redan har ett fungerande system och teknik? Är EdgeFiles kompatibla?

Ja, jag utformade många system för att det ska vara en enkel övergång för läkaren att integrera Edge i sin mottagning med samma teknik och motorinställningar. Om en tandläkare byter till Edge kan de fortfarande använda de guttaperkaspetsar, pappersspetsar och obturatorer som de har i lager.

 

Behöver kunder nya motorer för att filarna ska kunna användas?

Motorn som för närvarande används av tandläkare bör fungera med våra filar. Den enda gången vi rekommenderar att du köper en ny motor är när en tandläkare vill använda ett av våra reciprocerande system, som EdgeOne Fire, som fungerar i en omvänd fram- och bakåtgående rörelse och som inte kan användas med en roterande motor.

 

Värmebehandlingsprocessen för EdgeEndo-filarna verkar spela en stor roll i kvaliteten och skiljer sig därmed från filar från andra tillverkare. Kan du beskriva fördelarna för oss?  

Vi tillbringade mycket tid med att skapa de bästa geometriska instrumenten som finns på marknaden. Den egenutvecklade FireWire-värmebehandlingsprocessen förbättrar NiTi-metallurgin avsevärt, vilket ger utmärkt styrka och flexibilitet, förbättrar motståndet mot cyklisk trötthet och vilket med andra ord minskar risken att våra filar kommer att separera. En annan fördel med FireWire NiTi är att EdgeEndo-filar inte kan ”studsa tillbaka”, att de bevarar kanalanatomin och noggrant följer kanalen när de formar den.

 

Hur minimerar du risken för filbrott med dina filar och finns det några förbättrade egenskaper här jämfört med filar från andra tillverkare?

Våra filar är både mycket effektiva och flexibla på grund av den egenutvecklade FireWire-värmebehandlingsprocessen, samtidigt som de är extremt säkra och motståndskraftiga mot sprickor. De är utformade med en säkerhetsfunktion. Filarna börjar räta ut sig innan de går sönder. När de håller på att räta ut sig vet tandläkaren att filen kan gå sönder om man fortsätter att använda den. Detta hjälper till vid påfrestningar och resulterar i ett bättre ingrepp för tandläkare och patient. Patienten sitter bara i stolen under den avsedda tiden och detta sparar tid och kostnad för båda två.

 

Om Cliniclands

Cliniclands förser kliniker runt om i Sverige med ett brett utbud av förbrukningsvaror, implantat, protetik och ortodontilösningar samt kontorsmaterial för tandvården och utökar nu sitt sortiment med endodontiska lösningar från EdgeEndo®. EdgeEndo® är en av världens största leverantörer av NiTi-roterande filar som precis har utökat detta sortiment med EdgeFile® X7, det bästsäljande EdgeEndo® NiTi-systemet i USA.

 

Om EdgeEndo®

EdgeEndo bedriver verksamhet i 35 länder runt om i världen. Företagets uppdrag är att leverera tandvårdsprodukter och lösningar av hög kvalitet till överkomliga priser, vilket i sin tur gynnar tandläkare och patienter över hela världen.

 

Om Dr. Charles J. Goodis

Endodontisten Dr. Charles J. Goodis från USA är grundare av EdgeEndo® och fick sin Odontologie doktor från University of Michigan.  Han gjorde sin allmänna specialiseringstjänstgöring vid University of Minnesota och specialiseringstjänstgöringen i endodonti vid University of Connecticut. Dr. Goodis har ägnat sin karriär åt att förbättra rotkanalingrepp. Hans upptäckter fick honom att skapa mer effektiva instrument och ingrepp för rotkanalen. Dr. Goodis har arbetat som endodontist i Albuquerque, New Mexico, USA i 25 år.

 

Källa: Cliniclands/Henry Schein

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev