Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Verksamhetsnytt

4 december 2023

Ny fabrik för zirkoniumdioxid i Italien 2024

En smygtitt på Caninus, Zirkonzahns nya fabrik i hjärtat av italienska Dolomiterna, helt dedikerad till Prettau® zirkoniumdioxid. Besökare är alltid välkomna till företagets anläggningar där arbetet sker enligt filosofin ”all-in-house”.

Zirkonzahn Caninus

Caninus, dentalföretaget Zirkonzahns nya tillverkningsanläggning, erbjuder en hisnande vy över Dolomiterna. Den slår upp sina portar tidigt 2024 och kommer att öka tillverkningen av företagets Prettau® zirkoniumdioxid. Prettau® zirkoniumdioxid har fått sitt namn efter den by som ligger längst bort i Ahrndalen (Valle Aurina) i Sydtyrolen, där Zirkonzahn är baserat och har ytterligare fyra tillverkningsanläggningar. Samtliga dessa arbetar enligt filosofin ”all-in-house” som är ett kännetecken för företaget. Här sker tillverkningen av företags hårdvara, fräsningsverktyg, karakteriseringsmaterial, komponenter till implantatprotetik samt dentalmaterial som plaster och metaller. 

 

Mätutrustning garanterar kvalitet och precision

Enrico Steger, tandteknikermästare och grundare av Zirkonzahn, var så övertygad om zirkoniumdioxidens grundläggande egenskaper att han beslutade sig för att utveckla materialet för användning inom dentaltekniken. Detta krävde mer än vad han till en början trodde: utvalda råmaterial, avancerade tillverknings- och rengöringsprocesser, färgkoncept, bearbetningsverktyg, frässtrategier – en gång manuella men nu digitala – sintringsugnar och ständiga nya lösningar. Allt studerades för att bygga det pussel som krävdes för att ta fram Prettau® zirkoniumdioxid. Sedan 2008, när Prettau® – Zirkonzahns klassiker – först användes på patienter, har materialserien utökats med nya varianter för att uppfylla kliniska och estetiska restaurationskrav. Tillsammans med olika typer av vit zirkoniumdioxid, som finns med olika värden för genomskinlighet och böjhållfasthet, inkluderar serien även olika typer av Prettau® Dispersive®-material, karakteriserade med en naturlig färggradient. 

Mätutrustning garanterar kvalitet och precision.

Restaurationer av zirkoniumdioxid är avsedda att sitta i patientens mun under lång tid, i de flesta fall permanent. Detta gör frågan om kvalitet ännu viktigare. Det är därför Zirkonzahns arbetsfilosofi är att inget ska tillverkas med ekonomiska begränsningar eller under tidspress. Prettau® tillverkas utan kompromisser, med hjälp av nya råmaterial som har valts ut från pålitliga leverantörer. När pulvret kommer till fabriken genomgår det strikta kontroller för kvalitetssäkring, och eftersom inget arbete sker under tidspress kan mycket tid ägnas åt att utveckla arbetsprocesserna, i nära samarbete med forsknings- och utvecklingsavdelningen. För att uppnå hög homogenitet pressas råmaterialet biaxialt och/eller isostatiskt, och de mest avancerade teknikerna används för att uppnå de bästa estetiska och mekaniska egenskaperna.

Tillverkning av råämnen av zirkoniumdioxid. Genom specifika tester och mätningar kontrolleras alla produktionssatser noggrant efter varje tillverkningssteg. Detta utförs för att kontrollera hårdhet, mått, densitet, fräsning, färg, genomskinlighet och materialets krympfaktor, med hjälp av instrument med låg tolerans.

Genom specifika tester och mätningar kontrolleras alla produktionssatser noggrant efter varje tillverkningssteg. Egenskaper som råämnenas hårdhet, mått, densitet, fräsning, färg och genomskinlighet, liksom materialets krympfaktor, kontrolleras med hjälp av instrument med låg tolerans. När tillverkningssteget är avslutat körs slutliga kontroller på alla råämnen. Råämnen av zirkoniumdioxid finns i olika höjder (från 5 mm till 40 mm) och diametrar – Ø 95, Ø 98 mm med steg, Ø 106 mm, samt som miniråämnen för att fräsa singelkronor i färger som sällan används.

Den fullständiga kontrollen över test- och tillverkningsprocesser innebär att företaget inte bara kan garantera bästa tänkbarakvalitetsstandarder och fullständig kompatibilitet mellan produkterna, utan även kan agera mycket snabbt på kundens behov, genom konstant produktoptimering samt ett omfattande kursutbud (Zirkonzahn School), som innebär att deltagarna får fullständig utbildning i användning av utrustning, material och arbetstekniker.

Enrico Steger, grundare av Zirkonzahn och uppfinnare av Prettau® zirkoniumdioxid under en kurs vid Zirkonzahn School

Zirkonzahns dörrar är alltid öppna för besökare. Kontakta Zirkonzahn för en guidad tur på anläggningarna i Sydtyrolen och lär dig mer om företagets arbetsfilosofi: info@zirkonzahn.com +39 0474 066660. 

För mer information

Källa: Zirkonzahn

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev