Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Produktnyheter

3 januari 2011

En strålande idé – tandröntgen blir bekvämare

En ny uppfinning gör att du slipper den obekväma känslan när du röntgar tänderna.

 

Rickard Mickelsson, Luleå, har utvecklat en ny röntgenhållare som kan revolutionera tandläkarbranschen.

I dag krävs flera olika typer av röntgenhållare och klämmor för att kunna nå och röntga alla tänderna på en patient. Proceduren är ofta långdragen och obekväm för patienterna, men också en onödigt dyr kostnad för tandvården.

Nu hoppas studenten Rickard Mickelsson ha en lösning på problemet.

– Jag tror att alla andra hållare blir omoderna och inaktuella, säger Rickard Mickelsson när han berättar om sin innovation.

Plexiglas
Uppfinningen kallas any-ray och är en universalhållare som ska funka i alla lägen för alla tänder.

Rickard Mickelsson fick tillsammans med tre andra studenter på utvecklingsingenjörsprogrammet i Halmstad uppgiften att utveckla universalhållaren åt företaget Unident.

Utgångspunkten var att förbättra designen på den gamla produkten som bannlysts på grund av att själva hållaren syntes på röntgenplåtarna.

Gruppen ändrade både design så att den skulle rymmas bättre i munnen och materialet till plexiglas så att hållaren inte syns på röntgenplåtarna.

– Företaget blev jätteglada för resultatet och tandläkarna älskar hållaren eftersom de bara behöver använda en enda hållare, säger Rickard Mickelsson.

Skälig utdelning
Nu hoppas han att produkten, som redan tillverkas och är på väg ut på marknaden, ska göra succé så han kan fortsätta utveckla sina andra affärsidéer.

– Vi är uppfinnarna och har rätt till en skälig utdelning av inkomsten om produkten blir kommersiellt gångbar. Då hoppas jag att kunna fortsätta utveckla mina andra affärsidéer som bland annat rör internetpoker. Just nu är jag bara glad om folk slipper få ont i tänderna när de röntgar sig, säger Rickard Mickelsson.

Av Peter Olofsson 0920-263000
Källa: NSD

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev