Aktuellt

Specialisttandvård

13 februari 2025

Entreprenörer: ”Vi kan få ned väntetiderna till specialisttandvården”

Köerna till regionernas specialisttandvård är långa. Patienter kan få vänta i flera år på behandling. Men köerna skulle minska avsevärt om Folktandvården remitterade fler patienter till privata specialister, anser två privata aktörer som Dental24 pratat med.

Folktandvårdens köer till specialistvård är långa på många håll. Regionerna Skåne och Västra Götaland publicerar väntetider på sina hemsidor. Där framgår att väntetiden för icke-akut orofacial medicin i Malmö är 42 månader. För icke-akut ortodonti i Helsingborg: 24 månader. I Göteborg och Mölndal kan en patient få vänta 16 månader för icke-akut käkkirurgi. Skövde har 15 månaders väntetid för icke-akut endodonti. Väntetiderna i Västra Götalandsregionen är ofta betydligt längre än de utsatta maximala väntetiderna.

En rapport utförd av Svenska Tandläkarförbundet 2023 visade att situationen är illa även i Västernorrland och Norrbotten. De flesta specialistbehandlingar hade väntetider på ett år. En del över fyra år.

Men köerna till specialisttandvården kan kortas ned. Teknik och resurser finns. Folktandvården måste tänka om och börja remittera till privata tandläkare, hävdar två företrädare för privata dentalföretag som Dental24 pratat med.

Tandläkare Anders Rohlin

Tandläkare Anders Rohlin  arbetar på den privata specialistkliniken Koningsbacke Tandvårdscenter i Kungsbacka. Som tidigare företrädare för en privat vårdkedja har han förhandlat med två regioner om samarbete. Deras uppfattning är att det finns ett genomgående motstånd inom Folktandvården att remittera privat.

– Folktandvården klarar inte av att behandla alla patienter, men obstruerar ofta försök att remittera till privata aktörer.

Har de inte tillstånd att remittera privat? 

– Jag vet att tandläkare får tillsägelser när de remitterar till oss. Det är inte förbjudet för dem. Men är man tandläkare eller tandhygienist, så vill man ju inte stöta sig med sin chef.

Du har själv arbetat på Folktandvården. Din uppfattning om Folktandvården verkar inte särskild positiv: 

– Tandläkarna och all annan klinikpersonal på Folktandvården är toppen att arbeta med. De sliter som djur. Det är inte där felet ligger. Det är något högre upp. Det kommer från ledningsnivå och det är synd att inte patienten sätts i första rummet och därav får sin behandling i rimlig tid.

Patienten är fri att själv söka privat. Rohlin sticker inte under stolen med att de privata taxorna oftast är högre än Folktandvårdens sett till allmän tandvård. På specialistsidan är priserna ganska lika. Men totalkostnaden kan trots det bli högre hos Folktandvården. Långa väntetider kan påverka patientens karensperiod, som löper på tolv månader. Om väntetiden för en remiss är för lång kan i värsta fall karensperioden hinna löpa ur och subventionen från Försäkringskassan minskar. Det kan resultera i att patienten i slutändan måste betala ett högre pris

– Alla privata kliniker ligger över Folktandvården i pris. Det var väldigt mycket dyrare att gå privat förr. Idag är det inte så mycket skillnad eftersom Folktandvården har höjt sina priser för att få det att gå runt.

Peder Remman, Boneprox

Peder Remman, VD på företaget Boneprox tror att effektivare användning av modern digital teknik kan bidra till att minska vårdköerna. Företaget erbjuder digitala konsultationstjänster, där främst allmäntandläkare kan konsultera specialister. Han upplever att det finns en viss försiktighet inom Folktandvården, även om vissa regioner är öppna för dialog.

– Vi ser att det ibland saknas initiativ för att främja samarbeten mellan sektorerna, även om det varierar mellan regioner. I vissa fall innebär det att patientens vård riskerar att fördröjas inom Folktandvårdens system, trots att det finns möjligheter inom den privata tandvården. Detta är en utmaning som behöver uppmärksammas.

Men Folktandvården har väl rätt att försöka behålla sina patienter, precis som alla andra kedjor och privata tandläkare? 

– Folktandvården har ett stort samhällsansvar, och det är viktigt att patienter får den vård de behöver. Om möjligheten inte finns inom den egna verksamheten kan det vara värdefullt att ge dem en väg vidare, precis som många kedjor gör när de inte har möjlighet att ta emot en patient.

Du är VD i ett företag som saluför digital rådgivning. Det känns som om du pratar i egen sak här!

– Men det handlar egentligen inte bara om vårt system. Digitala verktyg, digitalt mentorskap och fjärrkonsultationer gör arbetet effektivare. Du sparar tid för patienten.

Remman pekar på situationen med radiologer. Många radiologer arbetar på sjukhus och i tandvårdskedjor på 60 – 80 procentstjänster.

– Det betyder att de har 40 – 20 procent av tiden över som de kan lägga på att assistera kollegor. De kan det och vill gärna det.

– De har utrymme att avlasta i andra områden. Det är ett pussel. Skulle inte en radiolog kunna avlasta en kollega i en annan region? Det är fullt möjligt, men man jobbar inte så.

Många mindre regioner I Sverige kan inte anställa alla slags specialister. De skulle kunna ha stor nytta av IT-baserade konsultationssystem, fortsätter Remman:

– Det finns en vilja att genomföra pilotprojekt som kan bidra till att minska vårdköerna. Samtidigt märker vi en viss försiktighet när det gäller att ta in extern hjälp. Det är förståeligt att förändringar tar tid, men eftersom vårdköerna fortsätter att växa vore det värdefullt att tillsammans utforska möjliga lösningar.

Dental24 har kontaktat Svenska Tandläkarförbundet som inte vill kommentera frågan. Anna Carin Dahlgren, ordförande för Sveriges Folktandvårdsförening, säger i ett mail att hon inte kan kommentera frågeställningen utifrån ett nationellt perspektiv, och hänvisar till den region som är aktuell. Flera tandläkare på flera olika arbetsplatser som Dental24 pratat med anser att det finns en kultur av att remittera internt hos alla kedjor, inklusive Folktandvården.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev