Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Läsartips

3 juni 2020

Erbjud taxi till tandvården

Sjukresa är en lagstadgad service för Landstingsfinansierad vård och tandvård. Grundprincipen är: Den som är för sjuk för kollektivtrafik, kan få sjukresa med en taxi. Alla riskgrupper har rätt till sjukresa till tandvården.

Flera regioner uppmanar till ensamresor när de färdas till vårdplatsen. Den som behöver besöka tandvården, men som inte vill riskera att smittas på allmän plats, kan åka taxi och få resan subventionerad av regionen. En resa till och från behandling utförd av tandläkare eller tandhygienist, räknas som sjukresa.

Så här skriver exempelvis region Stockholm på sin hemsida:

Är du 70 år eller äldre eller i riskgrupp och har ett inplanerat vårdbesök har du rätt till sjukresor till vård och behandling. Du får däremot inte vara smittad av Covid-19 eller ha misstanke om smitta. Kontakta den vårdgivare du ska besöka för att få sjukresor.

 

I de regioner som har sjukresekort – som exempelvis Stockholm – kan en patient kontakta vårdgivaren och be dem ladda en sjukresa på patientens sjukresekort. Detta används som betalning i taxi. Om patienten inte har något sjukresekort utfärdas ett snabbt, om man tillhör en riskgrupp. Kontakta Landstinget där vederbörande är skriven.

I andra regioner får patienten själv betala taxin och ansöka om ersättning i efterhand.

Sjukresan gäller inte för all typ av tandvård.  Reglerna skiljer sig åt en smula mellan regioner. Västra Götalandsregionen beviljar exempelvis inte sjukresa för ”kosmetisk behandling av tänder”.  Blekinge undantar folktandvårdens allmäntandvårdsmottagningar, men inte dess specialistmottagningar.

TIPS

Dubbelkolla vad som gäller i din region.

Tipstack till Katarina och Christian Haupt, Tandvårdsteamet i Huddinge. ?

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev