Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Esthetic Group 15-årsjubilerar och fortsätter sin framgångssaga. Ett kvinnligt nätverk som skapar trygghet, kunskap och stolthet.

Professional in Dentistry Esthetic Group (PiD EG) startades redan år 2006 av Jutta Roberts, Nobel Biocare. Det kvinnliga nätverket inom dentalbranschen höll sitt 15-årsjubileum i anslutning till Nobeldagen 2021 på samma ställe där startskottet en gång gick, nämligen utanför Helsingborg.

På vilket sätt gör Esthetic Group skillnad i vardagen?

PiD EG är ett nätverk som ger kvinnliga tandläkare, tandtekniker och tandläkarstudenter tillgång till skräddarsydda utbildningsprogram och stora möjligheter att inspirera varandra för att tillsammans växa i sitt yrke. Ett intresse för implantatbehandling är den gemensamma nämnaren, och tryggheten i nätverket är ovärderligt menar medlemmarna.

– Det är tack vare det här nätverket som jag har mitt nuvarande jobb, konstaterar Mathilda Qvarnström. Hon kom i kontakt med Esthetic Group redan som student, och när hon praktiserade på den lilla privatkliniken i Helsingborg klickade allt in.

– Jag var intresserad av kirurgi, och tandläkaren på kliniken var duktig på det. Men att sätta igång med implantatkirurgi själv, det hade jag nog aldrig vågat utan stödet från nätverket. Jag vill väl kanske inte kalla mig direkt feg, men försiktig. Att bolla idéer och våga ställa alla dumma frågor i en tillåtande miljö, det var precis det som jag behövde som ny tandläkare, säger Mathilda.

Det var precis detta som Jutta Roberts ville uppnå när hon som nyanställd på Nobel Biocare bröt ny mark och grundade Esthetic Group. Jutta var fascinerad över den statistiken som så tydligt visade att framtiden skulle medföra att majoriteten av alla tandläkare skulle vara kvinnor. Då ville hon också att de skulle våga ta för sig, och att de skulle bli väldigt bra på implantatbehandling.

Jutta Roberts

– Nyckelordet är TILLSAMMANS, säger Jutta Roberts med eftertryck. Jag kände att alla dessa fantastiska kvinnor måste komma samman och träffas. Lyfta varandra, hjälpa varandra, inspirera varandra.

– Jag tror inte att Mathilda är ensam om att klassa sig själv som försiktig, jag tror att det gäller många av de kvinnliga tandläkarna, säger Nicole Winitsky, specialist i protetik i Stockholm. Att sätta implantat är den mest definitiva behandlingen som vi kan göra inom tandvård, och du måste verkligen veta vad du gör. Här tror jag att alla tjejer verkligen behöver känna att man vet vad, varför och hur man ska göra. Man vill vara helt säker, trygg och proppfull av kunskap innan man börjar. Det är ju egentligen en bra inställning, men vi måste höja självförtroendet och skapa fler kvinnliga förebilder, och det är bland annat det som Esthetic Group gör på ett så självklart sätt.

– Det är väldigt inspirerande och väldigt lärorikt att vara med i nätverket. Men det är också väldigt roligt, säger Joanna Nilsson. Hon är privatpraktiserande tandläkare i Malmö och gick med i nätverket så snart hon började använda Nobels implantat, runt år 2010. Prestigelösheten är A och O, menar Joanna. Det finns inget som jag inte vågar fråga om i gruppen, och inte heller några frågor som jag inte kan få svar på. Jag kan alltid ringa någon och be om hjälp. Och Jutta är som en sambandscentral, hon hjälper mig vidare om jag inte själv vet vem jag ska kontakta om något lurigt patientfall eller när jag har ett specifikt problem. För här pratar vi med varandra om våra misslyckanden också, vi delar inte bara med oss av alla lyckade fall.

Just det här med att erkänna när något inte alltid går som planerat, och att våga be om hjälp kring de utmaningar som finns är en viktig sida av nätverket. Det är alla rörande överens om. Och på det sättet föds också mängder av ny kunskap, som i sig skapar ringar på vattnet.

– Här finns inga fasader, alla är sig själva, och det ger en enorm energi. Att utvecklas på egna villkor är nyckeln för att fler kvinnor ska få möjligheten, och att våga ta möjligheten, att ta det här steget. Vi vill inte sitta här om 30 år, när det är 80 % kvinnliga tandläkare, om nästan ingen av dem vågar jobba med implantat. Då kommer vi inte att ha någon som kan behandla de här patienterna längre. Vi måste få in tjejerna på banan, och jag tror att detta är rätt väg, säger Nicole.

Källa: Nobel Biocare

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev