Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Riksstämman

26 oktober 2023

Farid Akhlaghi: Umeås karaktäristiska kultur kommer att genomsyra Riksstämman

I november är det återigen dags för Odontologiska Riksstämman. Denna gång är Umeå värd för evenemanget. Här delar Farid Akhlaghi, ledamot i riksstämmenämnden, med sig av sina tankar om vad vi kan förvänta oss av årets Rikstämma.

Farid Akhlaghi

Hur kommer de senaste årens erfarenheter att prägla Riksstämman?

– De senaste årens erfarenheter har varit en påminnelse om hur viktig vår bransch är och att vi ständigt måste anpassa oss till nya förutsättningar.

– Vi har strävat efter att följa utvecklingen inom odontologin, med fokus på att förutse och adressera de framtida behoven. Årets program har formats av de kontinuerliga diskussionerna inom vår bransch. Dessa diskussioner har framhävt frågor som berör kostnadsaspekter, miljöpåverkan och utmaningarna i glesbygdsområden. Dessa ämnen har blivit centrala på grund av deras betydelse för tandvårdssamhället.

– Vi har sett en ökad medvetenhet om miljöfrågor och en växande strävan att hitta mer hållbara och effektiva lösningar inom tandvården.

Att förlägga Riksstämman till Umeå, måste ju sätta sin prägel på både program, besökare och arrangemang. Vad kommer besökarna att märka tydligast?

– Det är första gången Riksstämman hålls i Umeå, och detta faktum i sig kommer att skapa en unik och minnesvärd atmosfär. Besökarna kan förvänta sig att omfamna stadens karaktäristiska kultur, som kommer att genomsyra alla arrangemang under hela evenemanget. Vi har satsat på spännande gemensamma aktiviteter som är utformade för att skapa minnesvärda upplevelser utöver det vanliga.

Vy över centrum med Umeälven, Bildmuseet, Skin 4 på Konstnärligt campus, Umeå stads kyrka, Det leende hjärtat, Rådhuset.  Fotokollage: Jonipoon, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

– För att möta det stora publiktrycket har vi utökat ytan för evenemanget. Detta innebär att besökarna kommer att ha ännu fler möjligheter att interagera med olika företag och kollegor.

Kan du berätta lite om innehållet i föreläsningsprogrammet?

– Det är varierat och spännande. Vi har samlat experter och forskare för att dela med sig av den senaste vetenskapen inom tandvård. Vi kommer att diskutera allt från hållbarhet och kostens påverkan på oral hälsa till nya innovativa metoder.

Vilka är dina personliga favoriter i föreläsningsprogrammet?

– Jag ser särskilt fram emot föreläsningar kring hållbarhet och miljö. Dessa ämnen anser jag är av avgörande betydelse för framtidens tandvård.

– Vi har också en särskild session där vi kommer att ha en diskussion tillsammans med riksdagsledamöter, representanter från tandläkarförbundet. Socialminister Jakob Forssmed har tyvärr fått förhinder och kommer inte att finnas på plats på årets Riksstämma i Umeå men en intervjun kommer att inleda politikerdebatten under onsdagens programpunkt ”Jämlik tandhälsa – en självklarhet i varje partiprogram, men inte lika självklart i verkligheten?” den 15 november kl. 10.45. Vi hoppas på en intressant dialog om de förutsättningar som svensk tandvård har idag och hur vi tillsammans kan förbättra tandvården i Sverige.

– Flera presentationer belyser behandlingsmetoder. Som parodontolog ser jag särskilt fram emot professor Tord Berglundhs föreläsning, där han kommer att belysa de mest betydelsefulla metoderna för att behandla parodontit och peri-implantit, samt hur dessa tekniker bör tillämpas inom vården.

Peyman Kelks presentation är också något jag ser mycket fram emot. Hans arbete är inspirerande. Han har gjort en resa inom odontologin, från att vara en doktorand inom parodontologi till att bli protetiker och sedan vidare till forskning inom regenerativ medicin tillsammans med plastikkirurger. Det är imponerande. Peyman kommer också att dela ut priset för bästa forskningsrapport.

Vad kan vi vänta oss i år gällande det sociala evenemanget?

–  Helene Hellmark Knutsson, landshövding för Västerbottens län inviger Rikstämman.  Vi kommer att få lyssna till och bli inspirerade av Tobias Degsell, en expert inom kreativitet och digitalisering med lärande som en central drivkraft. På scen kommer vi också att avnjuta musikaliska inslag från Natalie Carrion, en artist med sydsamiska och karibiska rötter från Umeå.

– Vi har planerat två speciella kvällar där deltagarna kan äta och umgås tillsammans med kollegor och vänner från tandvårdsbranschen. Detta är en utmärkt möjlighet att knyta nya kontakter och fördjupa befintliga relationer. Vi har strävat efter att skapa en atmosfär av gemenskap och glädje där deltagarna kan koppla av och njuta av tiden utanför konferensprogrammet.

Tandläkare Farid Akhlaghi är specialist i parodontologi och ledamot i Riksstämmenämnden. Han är också krönikör för Dental24.

/Dental24 intervju med Farid Akhlaghi

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev