Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Barntandvård

16 september 2023

Färre ska få gratis tandvård

Personer som är 23 år eller yngre får gratis tandvård i Sverige. Det vill regeringen ändra på. Politikerna vill att alla över 19 år ska betala för att gå till tandläkaren. Förändringen kan börja gälla år 2025.

Regeringen tycker att gratis tandvård kostar för mycket skattepengar. Om personer över 19 år börjar betala sparas ungefär 450 miljoner kronor om året, enligt regeringen.

Politikerna vill hellre prioritera personer som har sämre tandhälsa, som äldre. Det sade statsminister Ulf Kristersson tidigare i veckan.

Förslaget om tandvården är en del av regeringens budget. Det är planen för hur statens pengar ska användas. Budgetens presenteras nästa vecka.

Källa: SR

Såhär rapporterade regeringen till TT:

Socialministern motiverar sänkningen bland annat med att det råder kapacitetsbrist i tandvården.

– Den här generella approachen att man ska ha fullständig, gratis tandvård upp till man är 23 år, det tränger undan tandvård för personer med sämre munhälsa, säger Forssmed. Han påpekar att detta också var vad utredningen om en mer jämlik och behovsstyrd tandhälsa kom fram till.

Frigör resurser

Genom att vara mindre generös med fri tandvård till unga räknar regeringen med att minska kostnaderna med 450 miljoner kronor om året.

Att ”frigöra resurser”, som socialministern säger, är ytterligare en orsak till att regeringen vill ändra reglerna.

– Det är viktigt att skapa utrymme för en reform längre fram när det gäller högkostnadsskyddet, säger Jakob Forssmed.

I statsminister Ulf Kristerssons (M) regeringsförklaring tidigare i veckan utlovades en utredning för att stärka tandvårdens högkostnadsskydd för att mer efterlikna det som finns i övrig vård. Äldre personer med sämst munhälsa ska prioriteras, sade Kristersson.

Dyr reform

Formuleringarna var direkt hämtade ur Tidöavtalet där M, SD, KD och L har enats om att se över högkostnadsskyddet. En fråga som drivits av SD och är en dyr reform att genomföra.

Forssmed räknar med att utredningen tillsätts under riksdagsåret, alltså före nästa sommar 2024. Men det är oklart när ett förändrat högkostnadsskydd skulle kunna vara på plats.

En annan förändring som föreslås för 2025 är att slopa det dubbla tandvårdsbidraget för alla mellan 24 och 29 år. De får i dag 600 kronor per år i bidrag i stället för 300 kronor. Men från och med 2025 försvinner det och i stället blir det de 20-23-åringar som blir av med gratis tandvård som får dubbelt bidrag.

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev