Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Debatt

16 februari 2012

Fel att utöka den fria barntandvården

Den rödgröna majoritetens satsning på höjd åldersgräns för fri barntandvård i Västra Götalandregionen är inte bara fel utan även populistisk. Pengarna gör bättre nytta till utsatta grupper med dålig munhälsa, skriver Lars-Inge Stomberg (M).

Jag är bestört över att den sittande majoriteten i Västra Götaland, bestående av (S), (V) och (MP), genom beslut, än en gång höjer åldersnivån för fri ”barntandvård”! Denna gång höjs åldersgränsen till 22 år. I budgeten från i september 2011, skriver majoriteten, att åldersgränsen för fri barntandvård under innevarande mandatperiod dessutom skall höjas till 24 år.

Kostnaden för fri barntandvård till och med 22 år är 85 miljoner kronor årligen. Om åldersgränsen höjs till 24 år blir kostnaden 135 miljoner årligen!

I alla andra landsting och regioner är gränsen för fri barntandvård 19 år. Folktandvården i hela landet (och säkert på sikt den privata tandvården), erbjuder Frisktandvårdsabonnemang.

En tandvårdsförsäkring som över 90 procent av åldersgruppen 20-22 år kan erbjudas för en kostnad av 45–60 kronor i månaden. I avtalet ingår regelbunden tandvård, men också ett skräddarsytt program för hur den försäkrade ska sköta sina tänder.

På grund av beslutet om höjning av åldersgränsen till 22 år, har vi tvingats säga upp cirka 2 400 abonnemang med 21-åriga ungdomar som under året tecknat ett sådant.

Utöver kostnaden för höjd gräns för fri barntandvård försvinner också ansvaret för egenvård i gruppen.

Beslutet är således helt fel ur både ekonomisk och ansvarsmässig synvinkel.

I stället för att satsa 85-135 miljoner kronor på gruppen i samhället som har friskaste tänderna, och som kan försäkra dem för en kostnad på 45–60 kronor i månaden, skulle vi kunna preventionsbehandla barn och unga i socialt utsatta områden och behandla äldre och gamla med skör munhälsa, för 20-30 miljoner kronor!

Min slutsats är att satsningen på höjd åldersgräns för fri barntandvård inte bara är fel utan även populistisk!

Lars-Inge Stomberg (M)

vice ordförande Tandvårdsstyrelsen Västra Götaland

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje månad.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev