Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Replik

27 augusti 2022

Folktandvårdens undergång?

Replik till : ”FTV riskerar att bli en organisation där deltidsarbetande kvinnor arbetar med akuttandvård och barntandvård!”
Raimo Pälvärinne gör i ett debattinlägg den dystra prognosen att Folktandvården är på väg mot sin undergång. Dessvärre tror jag han har rätt och det är trist då FTV har gjort väldigt mycket nytta.

Dock tycker jag att hans bakgrundsteckning är torftig. Att kvalificerad AT-handledning är borta är en i sammanhanget mindre väsentlig faktor. Den negativa spiral som drabbat FTV har snurrat på i några decennier. FTV har förlorat sin själ och sin idé. Den har blivit till en tummelplats för New Public Management. Man tror sig kunna fjärrstyra verksamheten med diktat som grundas på inskränkta nyckeltal. Detta kombineras med en misstro mot kärnverksamhetens professionella omdöme. Vem vill arbeta i en sådan organisation? Vem blir inspirerad i en sådan miljö? Hur finner man sitt yrkesmässiga raison d’être (”anledning till att vara”) i denna avsaknad av idé och etik? Undra på att det är personalbrist!

Denna utveckling har i stor utsträckning hejats på av FTV’s nationella organisation inom vilken Raimo Pälvärinne själv varit pådrivande.

Jag kan inte dela Pälvärinnes förhoppning att lösningen finns ”inom FTV nationellt och på den politiska arenan”.

Jag vet inte om det går att återupprätta respekt för odontologisk professionalism och etik och om kompetensen för detta finns inom FTV nationellt eller på den politiska arenan.

Raimo avslutar sitt inlägg med profetian: ”FTV riskerar annars att bli en organisation där deltidsarbetande kvinnor arbetar med akuttandvård och barntandvård!”

Även jag håller på att bli gammal, men jag vill minnas att deltidsarbetande kvinnor kan göra nytta och att kvalificerad akut- och barntandvård är väsentligheter i en tandvårdsverksamhet.

Börje Vickberg/leg tdl/odont.kand/klinch em

 

Relaterat:

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev