Försäkringskassans återbetalningskrav minskar – men kan komma att öka
Försäkringskassans återbetalningskrav minskade åren 2023–2024. Minskningen är både procentuell och i reda pengar. Detta enligt en sammanställning som Dental24 tagit del av.
Försäkringskassans sammanlagda återbetalningskrav till tandläkare åren 2019 – 2024. Y-axeln avser antal miljoner kr avrundat till heltal. Källa: Försäkringskassan.
År 2024 återkrävdes ca 26,4 miljoner kr motsvarande 0,3 procent av alla utbetalningar. Det är klart mindre än år 2019, då ca 36,5 miljoner kr återkrävdes. Försäkringskassans totala utbetalningar till tandvården steg med nästan en miljard kr åren 2019–2024, med en nedgång för år pandemi-året 2020. Den procentuella andelen för 2024 låg på hälften av nivån för 2021.
Minskningen mätt i procentuell andel är något missvisande, påpekar Joakim Rådeström, områdeschef på Försäkringskassan:
– Den procentuella andelen, den haltar lite, då vi inte kontrollerar alla ärenden. Vilket gör att det blir – i min värld – en lite haltande jämförelse.
Vad gäller det sammanlagda beloppet, finns det två huvudorsaker till varför det varierar över tid, fortsätter Rådeström:
– Det beror främst på vilken inriktning på kontroller vi har. Vi genomför med regelbundenhet en genomlysning av tandvårdsstödet, där vi gör en stor mängd slumpmässiga urval utav ärenden.
En sådan genomlysning genomfördes under 2023 och 2024. Försäkringskassan granskade då 3000 slumpvist utvalda ärenden som utgjorde ett statistiskt genomsnittligt urval.
– Vi gör detta för att få en bild av hur tandvårdsstödet mår, och hur mycket felaktiga utbetalningar vi har med de vanligaste felen.
– Under den perioden använde vi mycket av vår utredarkraft till de slumpmässiga urvalen. Tittar man på ett slumpmässigt urval av ärenden jämfört med vårt normala arbetssätt – det riskbaserade urvalet – så träffar vi helt enkelt mycket sämre. Det skulle jag säga är en stor anledning till att återbetalningen gått ned så mycket.
– Våra riskbaserade kontroller är väldigt effektiva. Vi hittar väldigt rätt och vi hittar de som gör stora fel.
Den andra stora orsaken är att myndigheten hade färre resurser som jobbar med utredningen på tandvårdsstödet.
– Det är klart att våra resurser påverkar hur mycket vi kan göra. Nu har myndigheterna ett annat ekonomiskt läge. Vi är på väg in i något annat. Vi kommer att utöka våra resurser. Så vår kontrollverksamhet kommer att vända uppåt.
Försäkringskassan kräver ersättning tillbaka när inga underlag skickas in, vid undermåliga underlag, vid feltolkning av TLV:s föreskrifter samt vid bedrägerier där vårdgivare systematiskt och medvetet begär tandvårdsstöd som de inte har rätt till. Majoriteten av felaktiga utbetalningar – ungefär 60 procent – beror på oavsiktliga fel, avslutar Rådeström.
– Tandvårdsstödet bygger i grunden på tillit, att vårdgivaren skall och vill göra rätt, och att man kan regelverket och vilka villkor som ligger bakom att det genomförs olika åtgärder.
Ett antal protestiska och kirurgiska åtgärder är oftare föremål för återbetalning.
Statistik år 2019-2024. I tusentals kronor. Källa: Försäkringskassan.
De fem vanligaste åtgärderna med återkrav
801 Permanent tandstödd krona, flera i samma käke
804 Hängande led vid tandstödd protetik, per led
809 Långtidstemporär laboratorieframställd krona eller hängande led, per led
401 Tandextraktion, en tand
420 Implantat, per styck, tilläggsåtgärd
Källa: Försäkringskassan.