Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Förstå vetenskapen och skapa illusionen

Fyra frågor om hur man uppnår naturliga resultat med IPS ZirCAD Prime Esthetic

Eftersom naturen inte kan kopieras exakt är tandteknikerns förmåga att förstå vetenskapen och sen skapa en illusion av att imitera naturen avgörande. I denna artikel kommer jag att ta upp fyra grundläggande frågor som är avgörande för att skapa vackra och naturliga resultat med IPS ZirCAD Prime Esthetic, och jag kommer att stödja mina svar med illustrativa bilder. Jag kommer också att visa dig ett kliniskt fall och hur jag effektiviserade arbetsflödet utan att kompromissa med kvaliteten. Detta fall innefattar en kombination av en 3-ledsbro och singel kronor, tillsammans med applicering av staining med mikroskiktnings-teknik. (Fig 1, 2, 3, 4).

Figur 1, 2: Pre-operativ situation och preparation av tand

Figur 3, 4: Digital design av färdig krona

Fråga 1. Hur nödvändigt är det att göra ytstruktur för hand för att efterlikna naturliga tänder?

Figur 5. Den här bilden är lånad från ett annat IPS e.max ZirCAD Prime Esthetic fall eftersom det tydligt visar nödvändigheten att skapa ytstruktur oavsett om det är vid det gröna stadiet eller efter sintring.

Färg är inte det enda som är viktigt för att ge liv till keramiska restaurationer, de behöver förses med ytstruktur, som skapar underlag till det naturliga (ljusspelet) från inkommande ljus. Både ytstruktur och morfologiska egenskaper måste appliceras för hand (fig 5). Till syvende och sist kan de särskilda estetiska effekterna från naturliga tänder endast uppnås på ytor som är rika på facetter där även de minsta ljusstrålarna uppträder, särskilt monolitiska ytor kan upplevas visuellt platta, när skikt-djup saknas. Ytor som har konvexa och konkava egenskaper bidrar till att bryta och reflektera ljus, skapa skuggor och ge illusion av djup och translucens. Detta samspel mellan ljus och ytstruktur skapas vid efterbearbetning med staining-teknik.

En av de största fördelarna med IPS e.max ZirCAD Prime Esthetic är den exakta färgmatchningen av dentinet, tandens mitt och de cervikala tredjedelarna av restaureringarna förblev orörda av ”shades and stains”, endast den incisala tredjedelen karaktäriserades med ljusblå färg för att imitera opalescenseffekten. Notera den exakta färgmatchningen i denna extrema situation av olika väggtjocklekar, brostöd, kronor och pontic. Detta visar materialets enastående hållbarhet och motståndskraft mot färgförändringar som vanligtvis uppstår vid fluktuationer i väggtjocklekarna.

Figur 6: Åter till vårt fall, och snabbspolning till det exceptionella slutresultatet, med färger som verifieras.

Fråga 2. Hur uppfattas ytmålning och hur imiteras naturliga tänders optiska egenskaper?

Visuell uppfattning börjar med absorptionen av ljus, det grå urvalet av färger i IPS Ivocolor-systemet minskar ljusstyrkan genom att dämpa ljuset och skapa ljusabsorption, vilket gör att ytan under den verkar genomskinlig. Medan det blå-lila färgurvalet leder till utseende av opalescens, beroende på hur ljuset träffar ytan. I IPS Ivocolor universal färgsystem tillhandahålls de gråa och blåa varianterna i pasta- och pulverformer och finns tillgängliga i olika intensitetsnivåer, två nyanser av grått, fem nyanser av blått. Jag blandade alla de fem blå färgerna som erbjuds i kittet för att visa deras intensitet (fig 7). Det finns ingen definitiv guide på hur man använder blå och grå nyanser i detta kvalificerade hantverk, eftersom det i hög grad beror på den specifika nivån och typen av translucens som krävs av varje patient. Dessutom är urvalet subjektivt och beror på patientens uppfattning om vad som gör deras leende vackert.

Figur 7

Figur 8

Vi kan emellertid korrelera användningen av de 5 alternativen av blå nyanser med egenskapen på bakgrundsmaterialet där vi applicerar dessa nyanser, liksom bakgrundsfärgen och nivån av translucens. Till exempel kan karaktäriseringsmetoden för IPS Prime-familjen skilja sig något från IPS e.max-familjen, och valet av blå nyans kan också ändras när man karaktäriserar IPS e.max LT jämfört med karaktärisering av IPS e.max HT, eller när man hanterar tunna fasader jämfört med tjocka kronor, eller jämför BL2-färg med A2-färg. Generellt sett, ju ljusare bakgrunden är, desto ljusare blå färg bör användas.

I figur 8 kan du se hur vissa färger interagerar med IPS e.max MT BL2-material för att producera en translucent visuell illusion. Medan vissa färger effektivt förbättrar translucens-nivån och harmoniserar med bakgrunden kan andra inte smälta in lika bra, vilket leder till ett ytligt blått eller grått utseende.

Tips för att skapa individuella blandningar:

Figur 9a: Blandning av 5% E01 Essence med Glaze-Flu-pasta resulterar i molnliknande nyans. Används för ljusa fläckar där du vill öka reflektionen, t.ex. halo-effekt.

Figur 9b: Blandning av E09 Essence med E02 Ceram i förhållandet 1:1 resulterar i färg liknande mamelon salmon-pulver, används för att skapa mamelon-effekt, blanda det till 50% Glaze-Flu-pasta för att addera en 3D-effekt.

Figur 9c: Blandning av de tre grundfärgerna (röd-blå-gul) i förhållandet 1:1:1 resulterar i färgen komplex-grå, används för att öka translucens nivån i incisala tredjedelen. Komplexa färger skapar bättre ljusabsorption jämfört med en enda färg.

Figur 10: Illusionen av djup och incisala karaktäriseringar ökar genom att skapa starkare linjer av blått och grått bredvid opaka variationer av salmon and cream, denna figur visar resultatet av applicering av de individuella blandningarna på vårt kliniska fall.

Figur 9a-9c

 

Figur 10

Fråga 3. Hur hjälper IPS e.max ZirCAD Prime Esthetic till att imitera naturliga tänder?

Figur 11: Observera den äkta translucensen hos IPS e.max ZirCAD Prime Esthetic innan målning och notera texturen och dess betydande roll för att uppnå ett naturligt resultat.

En stor fördel med detta material vid produktion av naturlig tandstruktur är den exakta färgmatchningen och den smidiga progressionen av nyans och translucens. Denna specifika typ av zirkoniamaterial har markerat en ny era i skapandet av fasadfria och mikroskiktade restaureringar. På grund av IPS e.max ZirCAD Prime Esthetics unika kombination av dentin med visuell djup och incisal område med äkta translucens (fig 11). Det gör det möjligt för oss, som labbtekniker, att helt fokusera på att utforma andra visuella karaktäriseringar som opalescens, mameloner, emaljsprickor och halo-effekter. Staining-tekniken är både mångsidig och effektiv med detta material. Dock beror det slutliga ställningstagande på om stainings-tekniken ensam kommer att vara tillräcklig, eller om andra arbetsmetoder behöver användas, på de tänder som vi vill matcha. I detta specifika fall, (figur 12), uppvisade de fyra nedre naturliga tänderna en högre grad av visuellt djup. För att uppnå ett liknande djup var vi tvungna att applicera ett ultratunt lager av (Opal effect 1) pulver från IPS e.max Ceram Impulse på den incisala tredjedelen (fig 13a, b).

 

 

Figurer 12a+b: Denna uppföljning av fallet efter inpassning visar ett kant-i-kant-foto för att demonstrera vilken typ av translucens som finns i de fyra nedre främre naturliga tänderna. Dessutom förklaras anledningen till vårt beslut att applicera ett tunt lager opalpulver på den incisala tredjedelen.

Figurer 13a+b: Vi applicerar ett otroligt tunt lager av OE1 på den incisala tredjedelen, vilket adderar en nivå av ljusrefraktion som förbättrar djupet av den visuella illusionen.

 

Figur 14: Våra restaureringar, fastsatta på ND1-material och upplyst bakifrån. Se hur hela uppsättningen IPS e.max ZirCAD Prime Esthetic-restaureringar gör det möjligt för oss att observera det naturliga utseendet på materialets färgförändring från dentin till incisal när det ses mot bakgrundsljus. Trots den betydande skillnaden i materialtjocklek är det värt att undersöka igen hur lik utseendemässigt ponticen är bland dessa restaureringar när det gäller samspel med ljus.

Fråga 4. Hur väljs IPS e.max ZirCAD Prime Esthetic framför IPS e.max ZirCAD Prime?

Beslutet att välja mellan IPS e.max ZirCAD Prime Esthetic eller IPS e.max ZirCAD Prime beror på olika faktorer, t ex. tillverkarens rekommendationer och indikationer för båda typerna av zirkonia. Dessutom spelar min egen omfattande erfarenhet, baserad på slutförandet av en mångfald fall med båda typer av zirkonia, en avgörande roll i beslutsprocessen. Genom personlig observation och praktisk tillämpning har jag samlat värdefull information om styrkor och begränsningar för varje typ. Följaktligen har jag skapat en omfattande tabell, den fungerar som en manual och säkerställa optimala resultat för varje fall. Följaktligen har jag skapat en omfattande tabell, läs mer i PDF-filen, den fungerar som en manual och säkerställa optimala resultat för varje fall.

 

Figurer 15a, 15b: Förvandling pågår: Från blyg till strålande leende! Se före och efter bilder på denna IPS e.max ZirCAD Prime Esthetic ”make over” när patienten självsäkert visar sin nyfunna glädje.

Slutsats

Moderna innovativa material som IPS e.max ZirCAD Prime och IPS e.max ZirCAD Prime Esthetic ger en blandning av tranclusens och gradvis chroma, vilket möjliggör förbättrad naturlig estetik med minimal eller ingen skiktning. Tillverkning i monolitiska material i kombination med staining-tekniken ses som en effektiv process för att skapa helkeramiska restaureringar. Hög effektivitet är en av fördelarna jämfört med uppbyggnad i porslin, en annan fördel är elimineringen av chipp-risken. Men även med en smidigare process bör inga genvägar tas när det gäller den estetiska kvaliteten på restaureringen.

 

Av

Aiham Farah, CDT, MDT
The AurumGroup
Stort tack till de tandläkare som samarbetade med denna artikel
Volinder S. Dhesi, dmd
Gordon Chee, dmd

 

Källa: Ivoclar

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev