Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

27 november 2014

Frivilliga krafter ger asylsökande tandvård

AKTUELLT: När ett nytt boende för asylsökande öppnade i Järlåsa ställde personal vid Folktandvården Seminariet frivilligt upp.

–  Alla barn ska ha samma möjligheter till tandvård. Därför gör vi den här insatsen, säger Daniel Halpern, tandläkare.

I två omgångar har runt 30 barn och deras föräldrar bussats från Järlåsa till Seminariet. De undersöks, fluorlackas och får information om hur de ska sköta sina tänder med tandborste och tandkräm. I helgen är det dags igen.

Första gången visste vi inte alls vad vi kunde vänta oss, men bara ett  barn lämnade utan en kariesdiagnos. Att utveckla så mycket karies är inget som sker på ett eller två år utan är en kombination av att barnen tidigt lämnas med eget ansvar för sin munhygien och att de belönas med söta saker, säger Daniel Halpern, tandläkare.

Direkta resultat

Arbetet ger direkt resultat, menar han. Både för barnen och personalen.

– Barnen har ju ont av infektioner i munnen. Det är inte bara en ilning eller  ett hål som ska lagas utan det kan vara permanenta tänder som måste dras ut eller rotfyllas. Då är det så klart glädjande att vi på ett flexibelt sätt kan försöka få dem lika friska som andra barn. De här barnen är ju utsatta på så många andra sätt.

Det stora vårdbehovet innebär att ordinarie arbetstid inte räcker till och  att fler tandläkare hoppade in. I december ska även Folktandvårdens mobila unit  stå på flyktingboendet och personalen ska laga hålen, dra ut de sämsta tänderna och hålla föredrag om kost och matvanor, fluor och tandhygien.

– Om inte vi  är där och jobbar förebyggande så kommer kariestakten att tillta. För tillgången till sötsaker ökar medan beteendet är detsamma. Då måste vi försöka förändra det, säger Daniel Halpern.

Mattias Hällström, chef på boendet, säger:
–  Samarbetet fungerar jättebra. Ni är mobila och effektiva. Det är tydlig kommunikation och ni kan undersöka hela anläggningen på två helger. Det är bra!

I länet finns ett 20-tal boenden för asylsökanden. Närmaste klinik svarar för kontakterna med boendet.

För mer information kontakta Sten-Arne Enochsson, klinikchef Seminariet, 018-611 86 73

Källa: Landstinget i Uppsala län

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev