Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

14 maj 2009

Gå inte i pensionsfällan när du byter jobb

När tandläkaren Henrik Raber skulle byta jobb ville han vara hygglig mot sin gamla arbetsgivare. Han erbjöd sig att jobba kvar två dagar i veckan och tre dagar på det nya jobbet. Det kunde ha kostat honom lägre pension.

Henrik Raber var klinikchef på Folktandvården vid Karlaplan i Stockholm när han fick ett jobberbjudande från Folktandvården i Uppsala. För att underlätta övergången tänkte han under en period dela upp arbetsveckan mellan sin gamla och nya arbetsgivare. Men som tur var kontrollerade han först hur det kunde påverka hans pension.

Eftersom Henrik Raber tjänar mer än 31 800 kr i månaden har han rätt att få en förmånsbestämd tjänstepension för den lön som ligger ovanför detta belopp. Denna kan bli flera tusen kronor i månaden, beroende på hur hög lönen är.

Men om han arbetar för två landsting, och alltså får ungefär halva lönen från vardera arbetsgivaren, kommer varje lön att hamna under taket, eftersom det inte sker någon samordning hos pensionsförvaltaren KPA.

– Enligt pensionsavtalet ska varje landsting stå för sin andel av den intjänade pensionen, säger Staffan Ekebrand som är avtalsexpert på KPA Pension. Om det ska ske någon samordning måste man själv komma överens med sina arbetsgivare om det.

Pensionens storlek beräknas dels på ett löneunderlag och dels en tidsfaktor. Den förmånsbestämda pensionen beräknas på de fem bästa av de sju sista åren innan pensionen ska börja utbetalas. Och för att få full pension måste man även ha arbetat inom avtalsområdet i sammanlagt minst 30 år. I det avseendet spelar det ingen roll om man har haft olika landsting som arbetsgivare.

– Det betyder att för den som har flera år kvar till pensionen behöver en kort period med lön under taket inte betyda så mycket för den slutliga pensionen, säger Staffan Ekebrand.

Det beror på hur lång tid man arbetar hos flera landsting och hur långt man har till pensionen. Är man lite äldre gäller det att vara uppmärksam på reglerna.

Henrik Raber ringde själv upp KPA innan han bestämde sig för att dela upp sin arbetstid ? vilket han är tacksam för i dag.

– Jag ville vara hygglig mot mina arbetsgivare, men det kunde ha kosta mig sänkt pension, säger Henrik Raber. Men mest uppseendeväckande är kanske att reglerna kan göra att rörligheten minskar. Man går kvar på sitt gamla jobb av rädsla för att förlora pensionen.

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev