Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

GHP Specialisttandläkarna Nacka flyttar fram sina positioner

GHP Specialisttandläkarna Nacka startade sin resa för 35 år sedan, som en av de första klinikerna specialiserade inom implantat och rehabilitering av tandlöshet. Sedan 2008 är GHP Specialty Care ägare till kliniken och investerar nu drygt 20 miljoner för att kunna möta höga framtida krav från patienter, remittenter och personal.

Verksamheten flyttar till nya fina lokaler, som andas lugn och harmoni, i det nybyggda huset för vård och hälsa, CURANTEN, alldeles intill Sickla köpcentrum.

Hit kan patienter ta sig med Saltsjöbanan, tvärbanan, egen bil och inom en snar framtid, även med tunnelbanan. Hur de än tar sig hit, kommer de att känna igen sig – samma medarbetare, samma goda omvårdnad och patientsäkerhet som tidigare.

Klinikchefen Pär Almqvist är specialist i Oral Protetik och har varit med på kliniken sedan starten 1985. Han är hängiven sin profession även om förväntan från föräldrarna var att han kanske skulle ha valt läkarlinjen, med tanke på hans uppväxt och prägling av pappa, läkare och mamma, farmaceut.

– Jag ville inte bli läkare utan är mer praktiskt lagd och gillar att arbeta med händerna och ser färg och form som ett glädjeämne. Så mitt vägval att utbilda mig till tandläkare har varit ett väldigt bra beslut. Trivs verkligen i min roll. Även den investerade tiden i att vidareutbilda mig till specialisttandläkare inom oral protetik har varit ett bra val. Här får jag verkligen utrymme för att utföra utmanande protetiska rehabiliteringar och lösa patienters uppkomna problem i stort och smått, allt från förlorade tänder i hela eller delar av bettet, till funktionella problem eller estetiska förbättringar. Vi har ju alltid haft ett eget tandtekniskt laboratorium i huset som gjort att vi tillsammans har kunnat utföra optimala behandlingar för våra patienter.

Pär köpte sin första privata klinik efter AT-året på Folktandvården Karlaplan. Strax därefter kontaktades han av sina lärare från Tandläkarhögskolan, Karolinska Institutet och erbjöds möjligheten att jobba tillsammans med specialisterna som startade Specialistkliniken för dentala implantat i Nacka som kliniken hette då.

Det innebar jobb på två kliniker men var väldigt utvecklande för Pär, som menar att det blev som en förlängning av sin utbildning. 1994 fick ”Nackakliniken” som första privata vårdenhet, behörighet att bedriva specialistutbildning i oral protetik, och Pär examinerades 1999.

Kollegorna och de övriga medarbetarna på kliniken är kittet.

– Under åren har vi tillsammans utvecklat vår vårdorganisation. Vi har varit ett sammansvetsat gäng som haft en gemensam syn på att utveckla verksamheten, samlat under ett tak. Vårt mål har varit att kunna ta emot remitterade patienter och erbjuda all specialiserad vård som krävts för att uppnå bästa möjliga kvalitet, säger Pär.

Som nämnts tidigare började allt med implantatrehabilitering. Sedan dess har epidemiologi och marknad förändrats, från att behandla hela käkar med implantat på en reglerad marknad, till idag då implantatbehandling är en självklar del i terapivalet för hel-, del- och singelersättningar.

Det innebär också att remisserna till kliniken har förändrats till att bli mer omfattande och komplexa.

Många känner till klinikens olika kompetensområden och ledord – ”Kvalitet genom specialisering”.

– Vi får över 2.000 remisser om året från ett par hundra remitterande tandläkare. Några har vi samarbetat med ända sedan starten och det fylls ständigt på med nya. Det innebär att vi har många patienter som följs av sina ordinarie tandläkare. Samtidigt är vi nog unika med att själva följa upp alla våra 38.000 inopererade implantat vart 5:e år.

Idag har kliniken inte bara fokus på oral rehabilitering. Om man har behov av avancerad tandvård för att behålla de egna tänderna, så finns självklart även dessa resurser. Sedan länge finns specialister i käkkirurgi, radiologi, protetik och parodontologi under samma tak, och under senare år även i endodonti och bettfysiologi. Kliniken behandlar inte barn och ungdomar.

– Vi tror på att arbeta multidisciplinärt och på så sätt genomföra en helhetsbehandling som säkerställer kvalitet och patientsäkerhet, säger Pär.

GHP Specialisttandläkarna Nacka har gått från 15 medarbetare till dagens 50 och ingår i GHP Speciality Care, som är en svensk börsnoterad sjukvårdskoncern med ca 700 anställda, vars ledord är kvalitet genom specialisering och samhällsnytta.

– GHP är mycket långsiktiga vilket skapar stabilitet och trygghet även för personalen, poängterar Pär.

Mångfacetterad klinikkoordinator

Som en del i en stor koncern och i takt med att kliniken har växt krävs det andra och nya roller för att organisationen ska fungera med logistik och personal. En arbetsledare är kritiskt för att leda arbetslag och interna processer om allt ska fungera dagligen med bemanning och inflöde av allt från varor och remisser till patientflöde.

Där har Carina Edström fått en utökad roll efter att ha varit verksam i kliniken sedan 16 år tillbaka.

– Jag bestämde mig tidigt för att bli tandsköterska men först fick 4 barn ta sin plats. Tandsköterskeutbildningen började jag när jag var 32 år. Innan dess hade jag hunnit prova på allt från att jobba som ordningsvakt och vårdbiträde inom äldreomsorgen till dagbarnvårdare. Jag har även arrenderat en livsmedelsbutik.

Den röda tråden är att Carina alltid varit praktisk snarare än teoretiker och att hon gillar att kommunicera med människor. Hennes första längre anställning efter tandsköterskeutbildningen blev, efter några korta vikariat, på Folktandvården.

– Efter sex år på Folktandvården fick jag chansen hos GHP Specialisttandläkarna Nacka. Det var och blev ett spännande nästa steg!

Med intresse och engagemang tog sig Carina an fler arbetsuppgifter. Carina är idag klinikkoordinator – en position där hon kan dra nytta av sina tidigare arbetserfarenheter. Carina kombinerar rollen som arbetsledare för klinikens 18 tandsköterskor, med många andra administrativa uppgifter, såsom inköp, leveranser och sist men inte minst utvecklingssamtal med sitt team. Carina vill gärna framhäva ”vi-känslan” i verksamheten, en känsla som tål både med- och motgångar.

– Vi är också hjälpsamma teamen emellan; vi täcker upp för varandra när det behövs, säger Carina.

Flytt över gränserna

Genom flytten till CURANTEN kommer det finnas ett naturligt utbyte med flertalet andra discipliner utöver sin egen, vilket ytterligare kan medvetandegöra sambandet mellan munhälsa och allmänhälsa för patienterna. I CURANTEN kommer kliniken bli granne med vårdcentral, BVC, Naprapater, Sjukgymnaster, Psykolog, Kiropraktor med flera.

– Flytten ger många fördelar utöver det multidisciplinära utbytet. Kliniken blir mycket fin med bra och välkomnande patientmiljö med ett mer stadsnära läge. Utökade kommunikationsvägar gör att alla patienter även fortsättningsvis kommer ha lätt att hitta hit. Tar man bilen så finns ett parkeringshus strax intill oss, säger Carina.

Totalt sett är klinikens förflyttning till CURANTEN en efterlängtad förnyelse. De utökar sin verksamhet genom att gå från 11 till 16 behandlingsrum, alla med nya fina behandlingsstolar. Kliniken har omklädnings- och vilorum för patienter som genomgår kirurgi samt en röntgenavdelning som kan mäta sig med de stora sjukhusens specialisttandvård. Samtidigt får medarbetarna allt som behövs för det digitala arbetsflödet, från utredningar till laboratoriet med 13 tandtekniker. Carina påpekar att det kommer innebära ökad trivsel och förbättrad arbetsmiljö med allt på ett plan, mot tidigare tre, för såväl patienter som personal.

– Vi har planerat flytten under lång tid och alla team har fått bidra med sina önskemål, utifrån sina respektive behov. GHP som ägare har hela tiden varit positiva till projektet, som pågått i flera år.

’- Vi ser alla fram emot att börja jobba på den nya kliniken, avrundar Pär och Carina.

Flytten sker den 18 december 2020 och den nya adressen är:

GHP Specialisttandläkarna Nacka
Smedjegatan 18, plan 6
131 54 Nacka
Tel: 08-718 30 50
info.nacka@specialisttandlakarna.se

 

Källa: GHP Specialisttandläkarna Nacka

Relaterat:

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev