Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Komposit

3 april 2024

Gör framtandsfyllningar enkla och estetiska

Hur många kompositfärger använder du egentligen till vardags? Är brist på utrymme i kaviteten en begränsning för det estetiska vid III eller vid IV-fyllning?

Kl III och IV kräver oftast god estetik, men brist på utrymme i kaviteten kan vara en begränsande faktor för att uppnå det resultat du vill ha. När utrymmet inte räcker till är en möjlig kompromiss att välja en färg från det sortiment du redan har. Dessa färger är ofta antingen emalj- eller dentinfärger, därför upplever många att den mörka munhålan lyser igenom och fyllningen framträder med en gråaktig nyans. 

Likaså ökar antalet små justeringar, som incisala kanter, diastema och svarta trianglar, i samband med alignbehandlingar. Här efterfrågas ofta högre estetik, eftersom det är hela syftet med align-behandlingen. Att kompromissa med estetiken som tandläkare är inte bra, men utrymmet tillåter helt enkelt inte flera lager. 

En acceptabel estetik utan gråaktiga nyanser i både större och mindre fyllningar kan faktiskt uppnås genom att använda en komposit där balansen mellan cap, chroma och translucency är anpassad till monokromatisk struktur.

Genom att använda en komposit som är mer balanserad för monokromatisk struktur så matchas den naturliga tandsubstansen bättre med bara en enda plastfärg.

Kulzer har, till sitt befintliga varumärke Venus Pearl/Diamond, adderat fyra nya färger som möter exakt ovanstående utmaningar. Dessa fyra monokromatiska färger täcker hela utbudet av VITA-färger och innehåller mer krom, vilket eliminerar problemet med gråaktiga nyanser. Det gör att man enkelt kan uppnå högre estetik där utrymmet är en utmaning, eller där det av andra skäl inte finns möjlighet till plastkonstruktion i flera lager. 

 Kulzer kallar de nya färgerna för PURE – eftersom de i all sin enkelhet kan användas i 90 % av alla fyllningar. PURE finns i färgerna Light, Medium, Dark och Bleach.

Kulzer har genomfört ett omfattande test med mer än 200 tandläkare över hela världen och feedbacken var att i 65 % av fallen används medium, i 15 % används ljus och mörk och i 5 % blekmedel. På de flesta kliniker kommer du att kunna nöja dig med 3 färger och ändå kunna matcha majoriteten av alla fall du möter i vardagen. PURE kan minska ditt lager, och du behöver helt enkelt inte ha udda färger som ligger oanvända och blir för gamla.

Med kompositserien PURE kommer du enkelt och smidigt kunna hjälpa dina patienter med vackrare fyllningar som matchar tandens naturliga värme och ger dig ett enklare arbetsflöde då du inte behöver tänka på att bygga emalj- och dentinlager i din fyllning.  

Om du är intresserad av att prova Venus Pearl PURE, vänligen kontakta oss.

Källa: Kulzer

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev