Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

25 november 2009

Halvbra utsikter för tandläkare och tandhygienister

Saco räknar med balans på arbetsmarknaden både för tandhygienister och tandläkare om fem år. Det framgår av rapporten Framtidsutsikter.

Saco bedömer att det kan komma att det om fem år kan uppstå en brist på tandhygienister, det vill säga 2014 – så långt som förbundets prognos sträcker sig. Den ökade efterfrågan anses bero på ökade krav på hälsoinriktade och förebyggande tandvårdsinsatser, samt på pensionsavgångar.

Prognosen får av Saco självt betyget 3 av 5, vilket innebär att osäkerhetsfaktorn är medelhög.

Även för tandläkare bedöms råda balans på arbetsmarknaden om fem år. Vilket är något överraskande, eftersom en tidigare prognos från Socialstyrelsen pekar på att antalet tandläkare ska sjunka från drygt 7 000 till omkring 5 500 de närmaste åren.

Enligt Yvonne Nyblom, ordförande i Sveriges Tandhygienistförening, behöver det dock inte finnas någon motsättning mellan prognoserna.

– Bara för att det blir färre tandläkare, behöver det ju inte uppstå någon brist. I framtiden behöver alla patienter inte alltid gå till en tandläkare. Det är där tandhygienisterna kommer in, säger hon.

Även Sacos prognos för tandläkarnas arbetsmarknad får betyget 3 av 5 när det gäller säkerhet.

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev