Hemligheten bakom en lyckad rekrytering: Teamet framför allt!
Hon är rekryteraren som kan namnet på alla klinikmedarbetare i företaget. Det är viktigt att bägge parter vill gå in i ett långsiktigt samarbete, där teamet är det viktigaste, anser hon. Möt HR och personalansvarig Ingvild Nathali Wik-Eng.
Ingvild Nathali Wik-Eng, HR- och personalansvarig på norska kedjan OC Tannekliniker, en del av Oral Care.
– Jag gillar att träffa människor, gillar att lära känna människor. Kulturen för oss är viktig. Vi vill ha en närhet. Det är viktigt att man upplever att vi är en slags stor familj, säger Ingvild om sitt arbete.
Passar personen in i teamet? Det är en central fråga inom rekrytering, förklarar Ingvild. Efter att formella kvalifikationer fastställts, handlar det om att hitta ett team. För att kunna bedöma om en person passar in i ett team, måste man känna teamet. Ingvild känner alla team. Hon besöker regelbundet den norska kedjans 11 kliniker, och ser det som sin uppgift att känna alla på företaget. Ibland tränar hon sig att känna igen företagets medarbetare med flash-cards.
– Jag vill nog hävda att jag känner alla ganska väl. Jag är ut på klinikerna varannan vecka. Jag har ganska tät dialog, både med de som jobbar men också med klinikcheferna. I de flesta situationerna vet jag vad man behöver.
All klinisk personal som rekryteras kommer i kontakt med Ingvild. Klinikcheferna gör det första urvalet. I den första gallringen plockas kandidater bort som inte motsvarar kraven i annonsen. Ingvild kommer in på andra eller tredje intervjun. Normalt intervjuas en kandidat fyra gånger.
– Det är viktigt att vi har så många intervjuer som möjligt. Särskilt när vi rekryterar tandläkare. Vi vill vara rimligt trygga med att vi får in de riktiga kandidaterna. Och då är det önskvärt att involvera så många som möjligt i rekryteringsprocessen.
Kedjan har valt att etablara sig främst i större städer. Det gör rekrytering av tandläkare något lättare.
– Det är utmanande att finna de rätta personerna, absolut. Det händer inte allt för ofta att vi söker efter tandläkare. Det händer oftast när någon skall gå i pension, eller om vi bestämmer oss för att utöka en klinik.
Tandsköterskor och annan personal knyter ofta kontakter under utbildningens praktik. De kontakterna är värdfulla när sköterskorna tagit sin examen. När tandsköterskor söker, tittar man främst på relevant arbetslivserfarenhet, hur kandidaten svarat på nyckelfrågor i ansökan samt hur pass motiverad kandidaten är.
– En jobbansökan är en utgångspunkt, men det krävs ofta mycket mer för att få ett arbete. Det är alltid positivt att man använder sociala medier, att man använder Instagram och att man har en LinkedIn-profil. Det ger intrycket av att personen följer med lite, har ett nätverk och är redo att ta lite chanser.
I Norge kan tandsköterskor ansöka och få legitimering. Men det går att arbeta utan legitimering.
– Det är alltid positivt med legitimering. Men vi har också möjlighet att rekrytera folk utan legitimering och utan lång arbetserfarenhet. Bara vi ser att vi kan lära upp dem. Det viktigaste i rekryteringsprocessen är att de fungerar i teamet.
Man lär sig efter hand vilka personligheter som passar in var, förklarar Ingvild. Faktorer som spelar in är ålderssammansättning eller om man skall arbeta med specialister eller allmäntandläkare. Men det kan också vara mer specifika krav.
– Vi har börjat använda oss av personlighetstester i vår rekrytering. Det kan vara ett hjälpmedel för att ge svar på om kandidaten har de dimensioner som teamet eftersträvar.
Rekryteringen av tandhygienister och tandläkare rekryteras både via annonser eller söka-jobb-plattformar, men också genom nätverkande. Det ger ett större rekryteringsunderlag.
– Vi har många tandläkare i våra kliniker. Tandläkarbranschen är inte så stor i Norge. Om vi ber någon om hjälp, känner de någon som känner någon. Så det går mycket mer på personliga kontakter än i andra branscher
I Norge är erfarenheten att tandläkare är mindre benägna att byta arbetsort. De tenderar att stanna länge på arbetsplatser. Det är inte ovanligt med tandläkare som stannar hela arbetslivet på en och samma arbetsplats. I Norge arbetar tandläkare i högre grad efter provision.
– Norska tandläkare är enmansbolag, där ägaren av kliniken köper tandläkarens tjänster av tandläkaren. Om tandläkaren trivs och om kundstocken är bra, stannar tandläkaren. Det kan bidra till att många tandläkare stannar länge på sina arbetsplatser.
Norges process för avsked är mer omfattande än i Sverige. Arbetsgivare som vill entlediga någon, måste bevisa att orsaken är legitim. Arbetsgivaren måste också genomföra en process innan avskedet kan träda i kraft.
– Det kräver lite mer av arbetsgivaren. Man skall visa att man gjort allt man kunnat för att den anställde skall fungera.
Det finns typer och egenskaper som är direkt oönskade. Återigen handlar det om teamet och platsen i teamet.
– När man kommer hit blir man är man en del av gruppen, även om man får mycket frihet att lösa uppgifter på eget vis. Men du är en del av teamet. Det är väldigt viktigt att man är en person man kan samarbeta med och som ser värdet av samarbete.
– Det första vi sållar bort är personer som tänker ”It’s My Way or The Highway”. Typiska primadonnor kommer inte passa in hos oss.
Hur agerar man när en kandidat verkar perfekt, men ställer svåra motkrav?
– Vi har vissa krav man kan vara flexibel med, och vissa krav som måste uppfyllas. Vi försöker att vara tydliga med våra krav tidigt i processen, så att det inte faller på det när man kommit längre in i rekryteringen.
När man rekryterar är det två parter som skall vara nöjda, sammanfattar Ingvild. Man kan gå in med attityden att ”vi skall ha de här personerna till oss, de är viktiga för oss”. Det skall vara lika viktigt för de andra parten.
– Även om vi tycker att ”den här personen är helt perfekt för oss”, så är det inte säkert att vi är perfekt för den vi rekryterar. Vi måste fråga oss: Är personen redo att följa med oss, och stanna hos oss? Om inte, vad kan vi göra? Det är två parter som skall ta beslut.
Vad är det svåraste med rekrytering?
Maria von Beetzen, ägare och verksamhetsansvarig på Mariakliniken, Strängnäs och Offerdals Tandvård, Jämtland
Maria von Beetzen
– Det svåraste generellt är att hitta personal med rätt kompetens och som passar in i ett befintligt team. Vad gäller tandläkare är det inte helt lätt att rekrytera de som verkligen behärskar vuxentandvård, särskilt områden som oral protetik, käkkirurgi och endodonti. Men yngre duktiga kollegor finns, det kan bara ta lite tid att hitta dem. Sen är det inte det viktigaste att kunna allt , det viktigaste är att man lägger sin själ i att lära sig. Vi har ett ansvarsfullt yrke där vi har stora möjlighet att göra gott för andra människor, det måste man se!
– Även vad gäller tandsköterskor är kraven stora. Viktigt att fungera i teamet, att kunna ha många bollar i luften, att kunna ta egna initiativ och hålla uppe god service på kliniken. Det är höga krav som ställs på alla oss som arbetar inom tandvården och särskilt privat .Där måste verksamheterna generera lite vinst om vi skall kunna hänga med i den tekniska utvecklingen och investera i den.
– Nu står vi inför en stor omställning med tiotandvården. När (och om) den kommer nästa år måste vi alla vara på tårna och hitta sätt att fortsätta hålla god service och erbjuda tandvård i världsklass. Samtidigt måste vi räkna ut och hantera hur ekonomin skall fungera med en lägre prisbild på en stor del av våra insatser. Det är stora utmaningar som vi inom tandvården har framför oss. Tyvärr gör detta det inte lättare att rekrytera personal.
Anders Henriksson
Anders Henriksson, HR-chef, Folktandvården Region Skåne
– Det är en komplex fråga. Som organisation är vi utspridda på 67 kliniker i länet. När vi pratar rekrytering ute på klinikerna, ser det väldigt olika ut. Geografin är en utmaning här för oss. Det är svårt att rekrytera klinisk personal till vissa orter.
– Det finns utmaningar i alla steg. Det är väldigt viktigt att hålla en hög kvalitet vid intervjusituationen. Dels skall vi göra en bedömning av kandidaten, dels skall vi sälja in jobbet och företaget. Det ställer ju stora krav på de som intervjuar.
– Att få folk att passa in teamet är jätteviktig fråga för oss. Vi har ju en väldigt ung personalkår, både när det gäller tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor. Det är viktigt att fundera på hur man komponerar ett team, att hitta erfaren personal.
Oscar Leijonancker
Oscar Leijonancker, tandläkare på Kvalident, Stockholm
-För oss på Kvalident handlar en lyckad rekrytering om att hitta rätt person – någon som inte bara har den kompetens som krävs utan också passar in i teamet och vår klinikkultur.
-Svårigheterna är att vid en intervju bedöma kandidatens faktiska kompetens och arbetsmoral. Det är en grej att kunna snacka men en annan grej att leverera i praktiken. Därför har vi infört provarbetsdagar där både vi på kliniken och potentiella kollegan får känna av hur det känns.
-Lönefrågan är också en aspekt framför allt i Stockholm där arbetsgivarna är många och spannet på anspråket har varierat otroligt mycket mellan kandidater utan att alltid avspegla kompetensen eller erfarenheten.