Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Himmelsk utveckling

Dental24: Allt inom IT är kanske inte lika intressant men ”The Cloud” är det! The Cloud, eller ”molnet” som vi numera säger innebär att man är uppkopplad, lagrar och kommunicerar med datorservrar som finns på Internet, d.v.s. nästan var som helst men exekveras inte i den lokala datorn. Det du får tillgång till är informationen / innehållet och slipper allt annat trassel såsom egna säkerhetslösningar, back up, uppgraderingar, begränsad minneskapacitet, etc.

 

Exempel

Bra exempel på molnlösningar är t.ex. G-mail, Internet bank, Intranet, bokföringsprogram på nätet (t.ex. Fortnox) och det kommer bara fler och fler liknade lösningar. Fördelen med dessa är att man bara behöver en s.k. tunn klient d.v.s. en ”dum skärm” såsom mobiltelefon, läsplatta eller webbläsare uppkopplad till Internet via bredband (fiber, tråd/ISDN, G3/4, WiFi, Bluetooth, etc.).

 

Vad betyder detta för tandvården?

Jo, det betyder att det blir enklare att dela information såsom bilder, journaler eller andra dokument via nätet. Det betyder också att det blir lättare att få tillgång till nästan obegränsad (sånär som på sekretessbelagd) information och kunskap som finns i molnet. Så om du uppskattar att träffa likasinnade kollegor i verkligheten på t.ex. möten så kan ni nu också utbyta information och kunskap via nätet. Det ena utesluter inte det andra.

Metadata, alltså data om data såsom när var hur olika produkter används blir också registrerade/tillgängliga. Skrämmande? Ja, allt går också att missbrukas!

Möjligheterna blir bara nästan oändliga och vi har förmodligen bara sett början på detta.

 

Enorm produktutveckling på gång

Detta betyder också att det finns knappt en produkt eller app som inte kan kopplas upp till nätet. Philips nya tandborste, Sonicare FlexCare, laddas t.ex. via ett USB. Frågan är väl bara när den registrerar patientens tandborstningsrutiner tillsammans med andra friskvårdsaktiviteter från andra leverantörer/appar.

Här kan du bl.a. läsa om en autoklav som går att koppla upp till nätet ››

 

Vi ses i molnet!

/Per Ahlberg

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev