Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Hög tid att registrera sig i HSA-registret

Detta är extra viktigt att känna till för enskilda privatpraktiserande vårdgivare som inte är anslutna till någon kedja.

HSA-registret är den nationella databasen för alla vårdgivare (läkare, tandläkare, tandhygienister, sjukgymnaster, m.fl..). För privatägda kliniker är det frivilligt att vara med men vill man synas på t.ex. 1177.se eller ”Mina vårdkontakter” och eventuellt kunna sköta tidsbokningar via nätet måste man först vara med i HSA-registret.

Alla landsting är redan med och många har redan lagt in kontaktuppgifter, priser, m.m. på 1177.se. Praktikertjänst sköter grundregistreringen centralt för deras kliniker och det arbetet beräknas vara klart under första kvartalet 2012.

Stockholmarna har för närvarande en del tekniska problem att lösa då databasen till deras nuvarande tjänst, Vårdguiden.se/tandvård (där det finns både privata och offentliga kliniker) inte är kompatibel med det nya HSA-registret. Lösning på detta problem lär komma innan sommaren.

HSA registrering måste ske av någon med behörighet, t.ex. auktoriserad journalprogram leverantör (se även nedan, Fakta om HSA).

Tidsbokningar via nätet

Folktandvården i t.ex. Örebro läns landsting ligger långt framme när det gäller bl.a. om- och avbokningar via ”Mina vårdkontakter” som är en del av 1177.se. På sikt kommer patienter själva även kunna boka vanliga undersökningar via denna tjänst.

Ett krav för bokningar via Mina vårdkontakter är dock att patienterna har e-legitimation, vilket allt fler redan har till diverse andra e-tjänster (bank, skattemyndigheterna, försäkringskassan, etc.). En fördel med e-legitimation är att vårdgivaren säkert vet att han/hon kommunicerar med rätt patient/kund. Så är det ju t.ex. inte med vanligt mejl.

Dental24 har talat med Christer Ohlsson som är IT- och ekonomichef på Folktandvården i Örebro om hur införandet av uppgifter på 1177.se och Mina vårdkontakter gått och hur i vilken uträckning det används av patienterna. Christer uppger att mottagandet både internt och externt har gått över förväntan bra. Det är redan många som använder detta sätt att komma i kontakt med sin klinik. Nu arbetar man med fler tidbokningsfunktioner och e-tjänster som Nationell patientöversikt (NPÖ)/delade patientjournaler, m.m..

/Per Ahlberg, Dental24

Fakta om HSA:

Vad är HSA?

HSA (hälso-& sjukvårdens adressregister) är en elektronisk katalog som innehåller kvalitetssäkrade uppgifter om personer, funktioner och enheter i Sveriges kommuner och landsting och hos privata vårdgivare. Informationen i HSA förvaltas av Inera AB, som är ett bolag som ägs av Sveriges kommuner och landsting.

Informationen i HSA utgör grunden för många andra tjänster. Som exempel är Nationell patientöversikt (NPÖ) och SITHS (identifikationstjänst) beroende av informationen som finns i HSA. Läkemedelsförteckningar för patienter och patientöversikter finns redan och ytterligare tjänster är på gång.

Informationen i HSA används också av andra sök- och jämförelsetjänster, som till exempel; ”Hitta och jämför vård” i 1177.se, OmVård.se, hitta.se, 118 800 (telefonupplysning), m.fl..

Det är alltså så här kliniken blir ”listad” utan extra kostnad i flera olika kataloger och register. Det går också att annonsera i enskilda kataloger, men oftast räcker det att vara med i HSA. Då behöver man inte köpa kostsamma annonser eller söktjänster som eniro.se, Gula Sidorna.se, hitta.se, etc.. Dessa annonser är lite av en kvarleva från ”Gula sidornas” tid. Numera söker man information, inte som tidigare då man slog upp i en katalog.

Fördelen med att finnas registrerad i HSA är att ni finns sökbara och representerade på den självklara platsen för vård. Och dessutom får tillgång till vårdrelaterade tjänster.

Varför skall jag vara med i HSA?

  • Ni uppfyller ”önskemålet” från myndigheter.
  • Ni bidrar till nationell e-hälsa och kvalitetssäkrade register
  • Genom registrering i HSA görs ni sökbara och synliga för patienter.
  • Ni kan eventuellt avstå/spara på annan exponering (t.ex. eniro.se, hitta.se, etc.)
  • Ni kan få tillgång till läkemedelstjänster m.m.
  • Ni kommer enkelt åt e-tjänstelegitimation
  • Ni kan registrera priser på jämförelsetjänsten

Källa: Alma Soft (auktoriserat HSA ombud)

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev