Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

3 februari 2010

Hon vill sätta Göteborg på den kirurgiska kartan

GöSTA står för Göteborg Surgical Training Academy och är ett nytt utbildningsnätverk för avancerade kurser i praktisk kirurgi i Göteborgsområdet. Initiativtagare är Margareta Berg, som har bildat företaget Surgical Training Concept vars affärsidé är uppdragsutbildning. ”Jag vill sätta Göteborg på kartan”, säger hon.

Ett nytt nätverk mellan företag och akademin har bildats. Syftet är att ordna kurser i kirurgisk träning i Göteborgsområdet. Initiativtagare till samarbetet är Margareta Berg, med dr och ortopedspecialist från Göteborg. Hon har startat företaget Surgical Training Concept och flyttat in på Sahlgrenska Science Park. Företaget organiserar skräddarsydda kurser i praktisk träning inom alla kirurgiska specialiteter, på uppdrag från kliniker och företag.

– Det här är frukten av många års funderingar på hur den praktiska delen av kirurgers utbildning är organiserad, säger hon.

Genom åren har Margareta Berg organiserat många möten och kongresser, bland annat ”Nice Shoulder Course” i Frankrike. Därmed la hon grunden för en populär kurs med flera hundra deltagare från hela världen, som nu går vartannat år. Kursen har en internationell faculty och innehåller föreläsningar, wet lab och videoöverförd live-kirurgi.

– Behovet av wet lab har ökat på senare år eftersom de träningsmöjligheter som tidigare fanns på sjukhusens patologiavdelningar har minskat. Samtidigt kommer sannolikt kraven på en struktur i den kirurgiska träningen allt närmare. Den kirurgiska träningen är ett av de få områden som fortfarande inte är kvalitetssäkrade. Denna verksamhet är kvar i gamla traditioner där beroendet av den enskilde handledaren är starkt, säger Margareta Berg.

Hennes vision för Surgical Training Concept är att placera Göteborgsområdet på kartan när det gäller avancerade kurser i praktisk kirurgi.

– Idén om samarbetet GöSTA föddes när jag insåg att flera intressenter i regionen organiserar kurser av detta slag, men var och en i liten omfattning. Tillsammans kan vi skapa något som är större än summan av de enskilda delarna, fortsätter hon.

Det finns vissa orter i Europa som är kända för sin kirurgiska kursverksamhet, och Göteborg har goda förutsättningar att räknas dit, menar Margareta Berg. Till fördelarna hör goda kommunikationer, internationell kongressverksamhet och en känd industri inom bland annat läkemedel och tandimplantat.

Närmast ska nätverket GöSTA fastställa gruppens medlemmar, göra en inventering av lokaler och skapa en gemensam loginstyrd webfunktion.

– Ingen människa vill bli opererad av en nybörjare, alla vill ha en erfaren kirurg. Vi vill hjälpa till att bygga upp denna kirurgiska erfarenhet, säger Margareta Berg.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev