Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Tandvård i USA

8 september 2020

Hur blir man en lycklig och rik tandläkare i USA – Mitt i en pandemi?   

Det amerikanska tandläkarförbundet – ADA (American Dental Association) varnar i ett ”worst case scenario” för att konsumtionen av tandvård i USA kan minska med så mycket som 38 % under 2020 respektive 20 % under 2021 (jämfört med utvecklingen före nedstängningen i samband med pandemin). För sistaårselever på tandläkarutbildningarna och nyblivna amerikanska tandläkare ute i landet är situationen speciellt prekär.


Howard Farran, Amerikansk tandläkare, författare, föreläsare och grundare till Dentaltown.com

Många går ut med motsvarande över 3 miljoner kronor i studieskulder. Samtidigt som antalet utannonserade lediga jobb minskar dramatiskt.

Vad göra tänker de? Låt oss fråga Tandläkaren Howard Farran på Dentaltown.com


Dentistry Uncensored; Howard Farrans podcast på Dentaltown.com med över 1450 avsnitt >>

Lite bakgrund

Nyexade tandläkare i USA har riktigt höga studielån. I genomsnitt 292 000 dollar (privata skolor snitt 321 000, ”Public schools” 261 000). 19 % har inga lån alls, de är ofta finansierade av sina föräldrar, medan 39 % har mer än 300 000 dollar i skuld (drygt 2,6 miljoner svenska kronor). Många dras därför generellt med en stor oro inför framtiden. En oro som förstås inte blivit mindre under pandemin.

Den 3 augusti 2020 gick WHO ut med en rekommendation:  ”Considerations for the provision of essential oral health services in the context of COVID-19”. De överväganden som föreslås i ett synnerligen detaljerat dokument, har uppmärksammats i amerikansk media. Och delvis tolkats som en utpräglad rekommendation att skjuta upp rutinmässig tandvård.

På ADA är de naturligtvis oroliga för hur patienter ska uppfatta budskapet, och har som ett svar gått ut med att säga att man ”respectfully, yet strongly, disagrees with WHO” i det avseendet. Man styrker detta med att säga att tandvård är en integrerad del av hälsovård. Och att miljoner amerikaner under de senaste månaderna besökt sina tandläkare på ett säkert sätt.

Man menar att tandvårdspersonalen dessutom har, i ett tidigt skede, fått tillfälliga men tydliga instruktioner både från ADA och också från det amerikanska smittskyddet CDC (Centers for Disease Control and Prevention), om hur säker tandvård ska bedrivas. Mycket tyder också på att patienterna under sensommaren återvänder till tandvården. Bland annat har leveranstiderna på tandtekniska arbeten generellt hastigt fördubblats5.

ADA är dock oroligt för sina unga medlemmar och har till och med initierat en satsning för att främja ”mental health”. Inte minst för att antalet lediga jobb som anställd tandläkare minskat snabbt och fort (på Dentaltown6, se nedan, utannonseras idag drygt 1000 lediga jobb mot ”normalt” 5000). Goda råd är alltså angelägna om du nu ska debutera på den konkurrensutsatta amerikanska tandvårdsmarknaden. Sådana har Howard Farran gott om.

Som grundare av Dentaltown.com, världens viktigaste digitala plattform för allmäntandläkare, är Howard, utan tvekan, en av dentalvärldens mest inflytelserika personer. På Dentaltown, som har 250 000 medlemmar, hittar du otaliga reportage, podcasts, men kanske framförallt forumtrådar.

I trådarna diskuteras allt, verkligen allt, inom tandvården. Hur får du ut en ankylotisk 3a på en fientligt sinnad patient? Hur rotfyller man en 7a på 30 minuter? Varför gör ortodontisten inte som jag säger? Vilken forskning är en verklig hjälp för mig och mina patienter? Och tro det eller ej…en tråd som Howard själv sparkat igång om Covid! Med rubriken: ”Sweden got it right. New Jersey failed”.

Howard, en mycket erfaren och framgångsrik kliniker, kan också Prata. I kubik. Men under allt ordflöde går det att vaska fram guldklimpar. Han har järnkoll på dentalvärlden. Verkligen. Och han har tillgång till världens kanske mest omfattande nätverk av odontologisk och affärsmässig expertis.

Mycket av det han säger här nedan kan förefalla vara självklarheter. Problemet är, säger Howard, att ”walk the talk”. Av någon…anledning börjar de flesta, redan på utbildningen, medvetet eller omedvetet, att tumma på framgångsreceptet.

Howard har alltså ställt sig till förfogande för oroliga amerikanska studenter från de sista terminerna. Han möter den oro de känner och svarar på frågor. Men mest på frågor som han själv ställer eller som ingen har ställt. Som sagt: ”Kokar man ner grytan så finns framgångsbuljongen där”. Take it or leave it.

 

Ersättning/Lön

Som allmänpraktiserande anställd privatpraktiker kan du räkna med att snitta 190 000 dollar om året i löneuttag. Motsvarande genomsnitt för specialister är 330 000 dollar. Käkkirurger tjänar mest. Howard höjer emellertid ett varningsfinger för ortodonti: Stora delar av den marknaden är på väg till mobilerna. Självdiagnostik och tele-dentistry. Hämta dina skenor på Walmart…

Lär dig att excellera

Börja med att bli riktigt, riktigt bra på att lägga bedövning. Sen på att exa. Sen på att sätta implantat. Träna på själva grejen: Att göra saker riktigt bra.

Bli duktig på det som är odontologins ”Bread and Butter”. Försök att redan under utbildningen komma till och auskultera hos välvilliga erfarna kliniker. De finns. Sug in vad som gör att de lyckas.

Do your maths…

…ett budskap som han för övrigt hamrat in i alla sina lyssnare under de 20 år som Dentaltown funnits. Han menar att en stor förklaring till varför vissa tandläkare är gladare och lyckligare än andra är: Att de kan och förstår sina siffror/ekonomi.

Vissa gör ett MOD och vet att de tjänat 30 dollar. Andra vet inte att de, med samma åtgärd men andra kostnader, förlorat 10 dollar.

Nätverka

Fokusera din tid på: Din egen kärnkompetens, det kliniska kunnandet och dina ”chairside manners”.

Nätverka med kompetenta, trevliga personer som har de ytterligare kunskaper och erfarenheter du behöver för att bli framgångsrik. Specialister inom odontologi, men även marknadsförare, HR-personer, jurister, tekniker (både tand och IT-tekniker) med mera.

Minimera dock dina overheadkostnader genom att sätta dig in i vad det är de gör för dig.

Utbilda dig till specialist

Den andel av GDP (Gross Domestic Product) som kan hänföras till hälso-och sjukvård i USA har exploderat sedan mätningarna startade, och är nu 17 % säger Howard. I Sverige har de ökat från 5,5 % 1970 till 11,0 % 2018) So why worry?

Specialistvård i sin tur, fortsätter Howard, ökar sin andel av den totala vården. Inte minst drivet av det amerikanska försäkringssystemet. Vill du bedriva allmäntandvård och därmed bemästra de 12 specialistområden som hittills godkänts som sådana i USA? Eller bättre att fokusera på att bli specialist och ägna dig åt det?!

Vi får väl se hur det blir med den saken. Howard har inte alltid rätt.

Vad är viktigast? Det kan tyvärr inte vara både och…

Vill du leva ”hipsterliv” och slåss med väletablerade konkurrenter i San Fransisco? Har du inte riktigt rika och snälla föräldrar får du förmodligen slåss med andra hipstertandläkare om en tjänst på en DSO-klinik (Dental Service Organisation=tandvårdskedja).

Alternativet är: Att ge sig ut på landsbygden och grundlägga ett bra yrkesliv och en bra ekonomi.

Där jobbar du själv i några år. I ditt anletes svett. Socialt kanske inte din idealsituation men en raketstart för din ekonomi och din karriär. Se till att du stannar kvar en period och introducerar dig i bygden och hos patienterna. Lär dig det du inte lärde dig på skolan. Efter ett par år är det någon tandläkare ”next door” som pensionerar sig. Då köper du hens praktik och upprepar konceptet några gånger. Du är då rik och kan flytta in till storstaden om det är det du traktar efter. För närvarande, i Covid-tider, finns nästan 250011 privatpraktiker utannonserade på Dentaltown. Jämfört med ungefär 1000 före pandemin. Många äldre tandläkare känner att timingen är rätt att avveckla.

Enligt Howard Farran – Grundare av Dentaltown.com

Text: Björn Adielsson för Dental24

Källa: Dentaltown.com

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev