Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

IDS 2023: Innovationer för digital patientdiagnostik

Innovativa metoder för digital insamling av patientens naturliga huvudposition, referensplan och underkäksrörelser – från Italien.

IDS är alltid en inspirationskälla för tandläkare och tandtekniker. När vi återvänder till våra arbeten är vi fulla av idéer och planer för att förbättra våra arbetsflöden. Under 2023 års upplaga av detta världsomspännande event presenterades många lösningar som uppmärksammade kommunikationen mellan klinik och laboratorium och optimering av patientbehandling genom digitalisering av diagnostik och arbetsprocesser.

Zirkonzahn presenterade flera intressanta innovationer med avseende på metoder för digital patientdiagnostik i sin monter. Företaget, med huvudkontor och produktionsanläggningar i Sydtyrolen (Italien), ställde ut PlaneFinder® (utvecklad i samarbete med tandteknikermästare Udo Plaster, Tyskland) och Face Hunter 3D-ansiktsscanner, innovativa verktyg som gör det möjligt för tandläkaren att inhämta patientens individuella position av underkäke, och ocklusalplan samt ansiktsscanningar i 3D. Sådana data överförs korrekt 1:1 till programvaran och kan utan förlust av information kombineras för att skapa en virtuell reproduktion av patientens fysionomi och orala situation i 3D. Dessa lösningar är idealiska planeringsverktyg för det restaurerande teamet på kliniken och laboratoriet för att framställa funktionella och estetiska bettskenor och rehabiliteringar av hög kvalitet.

Virtuell patientreproduktion i 3D med PlaneFinder® och Face Hunter

Tillsammans med dessa väldokumenterade instrument presenterade det italienska företaget även två nya produkter för inhämtning av digitala patientdata: Head Tracker och PlaneAnalyser II. Head Tracker används för att detektera patientens naturliga huvudposition (Natural Head Position, NHP) och referensplaner digitalt för snabbare registrering av patientdata jämfört med konventionella inhämtningsprocesser. Patientdata registreras kontaktlöst och utan exogen påverkan med hjälp av två sensorer som är synkroniserade i Zirkonzahn.App, som använder inhämtade data för att registrera patientens NHP. Inhämtade data kan därefter kombineras med 2D-foton för att ge tandteknikern ytterligare information om patientplan, och dessa kan enkelt importeras i programvaran.

Med PlaneAnalyser II har tandläkare tillgång till analys- och registreringsinstrument för digital inhämtning av patientens underkäksrörelser. Den registrerade rörelsen analyseras och visas i programvaran och kan utvärderas och bearbetas ytterligare i Zirkonzahns programvaror (Zirkonzahn.Modellier och Zirkonzahn.Modifier). Tandläkaren kan enkelt reproducera de registrerade rörelserna med olika visningsalternativ, både statiska och dynamiska, vilket förenklar analys och diagnos, medan tandteknikern kan utföra alla underkäksrörelser med eller utan digitala artikulering för att optimera dem terapeutiskt i samarbete med tandläkaren.


PlaneAnalyser II

I Zirkonzahns monter kunde besökarna också se en presentation av den nya fräsenheten M6 som är utrustad med en funktion för byte av råämne, samt många andra nyheter med avseende på programvara, material och arbetsflöde, såsom den nya intraorala scannern Detection Eye och Prettau® Skin®, för tillverkning av ultratunna skalfasader av zirkoniumdioxid (0,2 mm) som inte kräver någon tandpreparation.


Prettau® Skin®

Om du vill lära dig mer om digital diagnostik med PlaneSystem® och relaterade verktyg, delta i det internationella event som organiseras av Zirkonzahn i Sydtyrolen i oktober. För mer information, kontakta Barbara Schwingshackl på telefon +39 0474 066 721 eller via e-post barbara.schwingshackl@zirkonzahn.com.

 

Källa: Zirkonzahn

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje månad.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev