Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

26 juni 2013

Ingen riktig SOMMAR utan KONST i spännande miljöer

Vi har samlat några tips på spännande museer och skulpturparker värda ett besök i sommar. De flesta utställningarna hittar ni i kustnära lägen i södra Sverige men vi har också gjort en avstickare över sundet till Humlebæk och Köpenhamn. I sommar visas alltifrån världsberömda fotografier på Fotografiska i Stockholm och performancekonst av Yoko Ono på Louisiana till arkitektoniska konstverk i Guds fria natur på Kivik Art Center på Österlen. På Pilane gravfält på Tjörn kan ni bland de betande fåren hitta både moderna skulpturer och en talande telefonkiosk där Claes Eriksson från Galenskaparna bjuder på en galen installation kallad ”En himla många telefonsamtal”.

VI ÖNSKAR ER EN HÄRLIG KONSTSOMMAR!

Redaktionen på Dental24

 

 

 

KivikArtCenter KivikArtCenterbild

 

Kivik Art Centre
Skulpturpark i det fria

 

Gert Wingårdhs Himlatrappa

Platsen är Bergdala gård vid Lilla Stenshuvud, strax norr om nationalparken, lite söder om Kivik på Österlen i Skåne. En av de vackraste platserna i vårt land… Ambitionen är att just där skapa en institution som inte liknar någonting som redan existerar. Ett unikt koncept som tar sin utgångspunkt kulturlandskapet. Tanken är att det ska vara en kreativ plats lika mycket som en mötesplats för människor som är intresserade av natur och konst i vid bemärkelse.

Vår internationellt mest uppmärksammade arkitekt Gert Wingårdh har för Kivik Art Centre ritat en Himlatrappa i stål, som sträcker sig arton meter rakt upp i luften vid toppen av Lilla Stenshuvud. En arkitektonisk skulptur som rör sig över gränserna mellan konst och arkitektur.

Öppet: alla dagar 11-17

www.kivikart.se


Fotografiska

Helmut Newton

Fotografiska
Stora Tullhuset Stadsgårdshamnen 22
Stockholm

Fotografiska2

 

Fotografiska presenterar en retrospektiv utställning med en av vår tids mest inflytelserika fotografer inom mode- och reklamfotografi. Helmut Newton var banbrytande på ett många gånger provocerande sätt och bröt mot de modemediala konventionerna, i en pendelrörelse mellan rått reportagefoto, film noir och suggestiv surrealism.

Öppet: söndag-onsdag 09.00 – 21.00, torsdag- lördag 09.00 – 23.00

www.fotografiska.eu


 

Louisiana

Museum of Modern Art
Gl. Strandvej 13
3050 Humlebæk

YokoOno

 

Yoko Ono

YOKO ONO HALF-A-WIND SHOWA RETROSPECTIVE
7. juni – 29. september 2013

Öppet: tisdag – fredag 11.00 – 22.00, lördag- söndag 11.00 – 18.00

Obs! Stängt måndagar

www.louisiana.dk


Arken

ARKEN Museum of Modern Art

Skovvej 100
2635 Ishøj
15 km söder om Köpenhamn

Arken300

ARKEN Museum of Modern Art visar utställningar med de största modernistiska konstnärerna tillsammans med utställningar av samtida konst – från nya, unga talanger till välkända namn.

CARL-HENNING PEDERSEN 100 ÅR

I år skulle den danske COBRA-konstnären Carl-Henning Pedersen fyllt 100 år. Därför visar ARKEN en stor utställning med över 200 av konstnärens målningar, akvareller, teckningar, skulpturer, mosaiker, keramiska verk och dikter. Utställningen innehåller verk från hela hans konstnärsliv från slutet av 1030-talet fram till hans död 2007.

Öppet: tisdag-söndag 10-17, onsdag 10-21

Obs! Stängt måndagar

www.arken.dk


ModernaMuseet

Skeppsholmen, Stockholm

Skeppsholmen

 

Niki de Saint Phalle – Flickan, monstret och gudinnan

År 1960 riktade Niki de Saint Phalle ett laddat gevär mot sina egna verk och tryckte av. Inkapslade färgsäckar, dolda bakom ett lager av gips, exploderade och fick konstverken att blöda som en människa. Skjutmålningarna (Tirs) blev vida omskrivna och Niki de Saint Phalle utvecklade dem till storskaliga reliefer och altartavlor över kyrkans skenhelighet och patriarkatets maktfullkomlighet.

Öppet: tisdag 10-20, onsdag-torsdag 10-18, fredag 10-20 (fri entré fredag18-20),
lördag-söndag 10-18.

Obs! Stängt måndagar

www.modernamuseet.se


Strandverketlogo

STRANDVERKET Konsthall
Hamngatan 56
MARSTRAND

StrandverketMarstrand

Christer Strömholm – fotografi

Tony Cragg- skulpturer

Strandverket Konsthall på Marstrand öppnade 2012 och är inhyst i Södra Strandverket försvarsanläggning som började byggas redan 1852 och stod klart 1857. Det skulle fungera som ett komplement till Carlstens fästning. Försvarsverket kom dock aldrig att användas för sitt egentliga syfte, utan avrustades 1882. Statens Fastighetsverk förvaltar numera fastigheten. På senare år har byggnaden inhyst en mängd olika verksamheter, allt från färgfabrik till nattklubb. Initiativet till Strandverket Konsthall kom från familjen Hjörnes stiftelse för kultur på Marstrand.

Öppet: alla dagar 11-18. Guidade visningar.

www.strandverket.se


NordiskaAkvalellmuseet

 

 

 

nordiska akvarellmuseet

Södra hamnen 6
Skärhamn

ALICE NEEL, Nära relationer – Verk på papper 1926 – 1982

Den amerikanska konstnären Alice Neel ägnade större delen av sitt liv åt figurativ konst. Medan den abstrakta expressionismen nådde sin höjdpunkt på USA:s konstscen valde Alice Neel att hålla fast vid sitt eget formspråk. Hennes färgskimrande porträttmålningar med distinkta konturer handlar både om människor och om sociala, kulturella och politiska klyftor i samhället. Nyckeln till Neels skapande var hennes övertygelse om betydelsen av det unika och kraftfulla mötet mellan konstnär och modell. Trots att hon blev känd för sina målade porträtt av speciellt personer som Andy Warhol, fotografen Samuel Brody och konstkritikern John Perreault, är hen- nes verk på papper i det närmaste okända för allmänheten. De visar en mer personlig och intim sida av hennes konst i ytterst känsliga och tidlösa arbeten; imponerande skildringar av konstnärens familj och vänkrets och gestaltningar av hennes eget liv i både glädje och sorg.

Öppet: alla dagar 11–18

www.akvarellmuseet.org


Pilane SkulpturiPilane

 

Pilane gravfält
Klövedal
Tjörn

 

Skulptur i Pilane 2013

DJUR, NATUR OCH SKULPTUR
I ETT FORNTIDA LANDSKAP

Skulptur i Pilane är en konstutställning och en skulpturpark på nordvästra Tjörn, som drivs av Pilane Heritage Society.

Sedan 2007 har årligen arrangerats en skulpturutställning på Pilane gravfält. Gravfältet, som ägs av Riksantikvarieämbetet, arrenderas som fårbetesmark av utställningarnas initiativtagare Peter Lennby.

I sommar kommer Pilane att visa sig från en humoristisk sida. Deltar gör bl.a. Claes Eriksson från Galenskaparna med en garanterat galen installation kallad ”En himla många telefonsamtal”.

Öppet: alla dagar 9-19

www.pilane.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje månad.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev